Дянков си връща от ДАНС контрола върху финансовите злоупотреби

Година и половина никой не се борил с прането на пари и финансовите злоупотреби, съобщи във вторник вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който ще обособи такава агенция в своето ведомство, отнемайки част от сегашните отговорности на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Агенцията за борба с финансовите злоупотреби ще се базира на бившето Бюро за финансово разузнаване, което допреди година и половина беше под шапката на Министерството на финансите (МФ), но след създаването на ДАНС премина към нея.

На практика това означава, че финансовото разузнаване се връща на старото си място под ново име, макар че Данков се опита да направи разграничение между информационното обезпечаване на движението на паричните потоци и чисто разузнавателната дейност по отношение на финансовите престъпления.

Информацията идва във финансовото министерство, а разузнаването остава в ДАНС, каза министърът.

Досега това звено в ДАНС не работеше, понеже неговите служители нямат официален достъп до банкова информация, каза Дянков. Такъв достъп има Министерството на финансите и след излизането на бюрото от структурите му то загуби този достъп.

По същата причина звеното бе лишено и от информационния масив на съответните международни институции, за което нееднократно отбелязаха експертите на Световната банка и МВФ в тазгодишните доклади за България, отбеляза министърът.

Според публикации и коментари в последните години финансовото разузнаване на практика не е свършило нищо съществено.

Това се разминава донякъде с твърденията на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, който в в интервю пред "Труд" миналата седмица даде да се разбере, че предишният ръководен екип на ДАНС е имал едва ли не за свой приоритет банковите операции и финансовите потоци, като заедно с финансовия надзор вземали мерки срещу изнасяне на капитали от български банки към банките майки в чужбина.

Създаването на новата агенция в МФ е индикация за предстоящата сериозна трансформация на ДАНС, чиито функции правителството на ГЕРБ смята сериозно да ореже.

Първата работа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов бе да възстанови Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР в предишните ѝ компетенции. Те бяха драстично окастрени от предишното правителство, като функциите бяха прехвърлени към ДАНС.

Идеята е в компетенциите на ДАНС да остане борбата с тероризма и противодействието на чужди разузнавателни служби на територията на страната, което всъщност си е класическото контраразузнаване. Такава бе и първоначално лансираната идея за създаването на агенцията. Впоследствие обаче тя бе натоварена с полицейски функции, което на практика превърна МВР в "охранително" ведомство.

Споделяне

Още от Бизнес