Джамбазки ще сезира ЕК и ЕП за агитация на турски

Ангел Джамбазки

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки ще внесе сигнал до Еврокомисията и Европарламента за незаконната агитация на турски език, провеждана от ДПС по време на кампанията за парламентарните избори у нас. Към сигнала ще бъдат приложени и видеозаписи, на които кандидат-депутатите Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов говорят на турски пред избирателите си в разрез с българската конституция. "Няма равни и по-равни български граждани. Всички ние сме длъжни да спазваме законодателство, независимо дали го одобряваме или не", се казва в сигнала до евроинституциите.


Повод за жалбата е отказът на ЦИК да спази закона и да наложи административна санкция на ДПС. На заседанието си вчера членовете на комисията оставиха само "за сведение" видеозаписи от предизборните срещи с агитация на турски език, предоставени им от предаването "Господари на ефира" и излъчени на 7 октомври.


"Ще настоявам ЕП и ЕК да се ангажират с казуса, за да бъде гарантирано спазването на законите на територията на Европейския съюз", заявява Джамбазки.

Не е ясно какъв ще е крайният ефект от сигнала, тъй като и след изборите на 5 октомври ОССЕ и ПАСЕ препоръчаха България да въведе агитация на майчин език.

ДПС на практика никога не спазва залегналата в българския изборен закон забрана за такава агитация.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?