Джани Инфантино оглави ФИФА след корупционната ера "Блатер"

Досегашният генерален секретар на УЕФА Джани Инфантино е новият президент на разтърсваната от корупция и скандали световна футболна централа ФИФА. Той ще наследи на поста Сеп Блатер.

Швейцарецът бе избран в петък на извънреден конгрес в Цюрих с гласуване в два тура. На балотажа той бе подкрепен от 115 федерации, а основният му опонент - президентът на азиатския футбол шейх Салман бин Ебрахим ал Халифа от Бахрейн успя да събере 88.

В първия тур Инфантино отново беше преди шейх Салман, но с разлика от едва 3 гласа.

След избирането си Инфантино заяви, че трябва да бъде възстановен имиджа на световната футболна централа.

"Ние ще възстановим имиджа на ФИФА. Ние трябва да се гордеем с ФИФА и с това, което правим заедно. Искам да бъда президент на всички от вас. Искам да работя с всички вас. Искам да започнем нова ера във ФИФА, в чийто център ще бъде поставен футбола“, добави швейцарецът.

По думите му футболът премина през тежки времена.

"Тези времена обаче вече приключиха. Сега трябва да вървим напред. Да реформираме футбола. Ние трябва да се фокусираме изцяло върху тази емоционална игра футбола“, каза още Джани Инфантино.

Инфантино беше подкрепен от европейските и южноамериканските федерации.

"Скъпи приятели. Казах ви, че преминах през пътешествие, изключително пътешествие. Срещнах се с много хора, които обичат футбола. Трябва да се гордеете. Всеки трябва да се гордее. Искам да благодаря на всички кандидати за спортната надпревара. Тази надпревара беше символ на демокрацията във ФИФА. Аз ще бъда президент на всички 209 национални федерации", бяха първите думи на Инфантино след избора му за президент.

След Международния олимпийски комитет ФИФА е вторият най-влиятелен спортен орган в света. Футболната централа бе разтресена от мощен корупционен скандал, което доведе до смяна по върховете ѝ и серия от разследвания срещу нейни висши функционери, в това число и досегашния ѝ президент Сеп Блатер, който бе начело на световния футбол в продължение на 17 години.

В края на миналата година Етичната комисия на световната футболна централа отстрани Сеп Блатер и шефа на УЕФА Мишел Платини за 8 години от всякаква дейност, свързана с футбола. Те нямат право да изпълняват каквито и да било административни, спортни и други футболни функции както на международно, така и на национално ниво.

Джани Инфантино беше издигнат от УЕФА като резервен кандидат, в случай, че Мишел Платини не бъде допуснат до изборите.

Инфантино е вторият пореден швейцарец начело на световния футбол. 45-годишният адвокат е от Бриг в кантона Вале, на по-малко от 10 км от родния град на Блатер Висп.

В досегашната си работа той разчиташе търговския си нюх; през седемте години, докато бе генерален секретар на УЕФА, приходите от европейските клубни турнири в Европа нараснаха драстично, но все още съществува неравенство между богатите, мощни елитни клубове в четирите големи европейски лиги и останалите.

Сега обаче на него ще му трябват умения, свързани с кризисен мениджмънт.

Криминалните разследвания в САЩ и Швейцария доведоха до повдигане на обвинения за корупция срещу десетки футболни и други служители, много от които са настоящи или бивши президенти на национални или континентални асоциации.

Освен това ФИФА беше заставена да разследва съмнителния начин, по който Русия и Катар бяха избрани за домакини на световните шампионати по футбол съответно през 2018 и 2022 година.

Швейцарските власти проучват над 150 доклада за съмнителна финансова дейност, свързана с присъждането на тези домакинства. Повечето от тези документи, включително вътрешен отчет на ФИФА, са предадени на разследването в САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?