"Еърбъс" спира да произвежда най-големия в света самолет А380

Свитата поръчка на "Емирейтс" е клучова за спирането на производството на А380, сн. ЕПА

Европейският самолетостроител "Еърбъс" (Airbus) обяви, че ще спре производството на най-големия пътнически самолет в света А380, който бе въведен в експлоатация само преди 12 години, предадоха световните агенции в четвъртък.

Последната доставка на А380, чиято разработка струваше на "Еърбъс" 25 млрд. долара, ще бъде направена през 2021 г.

"Болезненото" решение се обявява, след като авиопревозвачът "Емирейтс" оряза своите последни поръчки от 162 на 123 самолета.

Авиокомпанията обяви, че ще приеме доставката на следващите 14 машини А380 в следващите две години , но също така е поръчала 70 от по-малките модели А330 и А550.

"Емирейтс" подкрепяше А380 от зараждането му, посочва в съобщението на авиопревозвача неговият председател шейх Ахмед бин Сайид ал-Мактум. "Разочаровани сме, че трябва да се откажем от поръчките и сме тъжни, че програмата няма да продължи, но трябва да приемем, че това е реалността", допълва той.

А380, чието бъдеще е под съмнение от няколко години, е изправен пред жестоката конкуренция на по-малките и по-ефективни самолети и така и не успя производството му да излезе на печалба, отбелязва ББС.

Огромният самолет с две палуби, 544 пътнически места и четири двигателя, започна да изпълнява граждански полети през 2007 година.

Решението за спиране на производството може да засегне до 3500 работни места, допълни концернът, цитиран от Асошиейтед прес.

Въпреки проблемите с програмата А380 печалбата на "Еърбъс" миналата година е скочила с 29 процента до 3,05 млрд. евро, информира ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес