Един казус с майка на девет деца и "военен" апартамент

МО изплаща по 3 млн. лева годишно за наеми на нуждаещи се

Сградата на МО в София, сн. БГНЕС

Майка на девет деца е изгонена от ведомствено жилище на военното министерство. Този казус намери голям отзвук в социалните мрежи, като не е първият подобен през последните години.

По информация на военното министерство към момента от над 2100 имота в жилищния фонд само 24 се обитават от неправомерни наематели. Един от тях е в столичния квартал "Люлин", където жена, която не е военнослужеща живее от близо 40 години.

Във въпросния имот през 1983 г. е бил настанен нейният съпруг, заедно с деветчленното си семейство. През 1985 г. на семейството е предоставен за ползване и съседен апартамент в същия жилищен блок, обясняват от МО.

Договорът за военна служба на съпруга ѝ е прекратен през 1990 г., а той самият е починал през 1999 г.

През 2001 г. е сключен договор със съпругата му, а през 2017 г. е отправено предизвестие за прекратяване на този договор.

Оттогава дамата води административни дела срещу заповедта от 2018 до 2021 г., като окончателното решение на съда в полза на Министерството на отбраната е издадено на 25 март 2021 г.

Към днешна дата всички ѝ деца са пълнолетни, а най-малкото е на 36 години. С една от дъщерите на г-жа Данаилова (военнослужещ към момента), е сключен договор за ползване под наем на съседния апартамент, където тя живее с двете си деца.

Според МО жената системно не е заплащала дължимите суми за ползването на ведомствения имот.

С Указ на Президента на Република България от 27 август 2020 г. е опростена дължимата сума към Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело". От този момент обаче тя продължава да генерира нови финансови задължения до сега.

Сега МО ще забави по хуманни съображения съдебното решение, докато се чака отговор от Столична община дали може да реагира със свободно жилище.

През последните няколко години МО е освободило над 400 ведомствени жилище от неправомерни обитатели.

Към момента картотекираните за жилища военнослужещи и цивилни служители са 2996. Само за град София нуждаещите се от жилище са 1129 души.

Министерството на отбраната изплаща компенсационни суми, които да покриват част от разходите за заплащане на наем на свободния пазар. Годишно размерът на тази сума възлиза на около 3 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?