Една световна, две европейски и 60 български премиери на фестивала "Мaster of Art"

Една световна, три международни и две европейски премиери очакват зрителите на филмовия фестивал "Мaster of Art", който ще започне на 20 и ще продължи до 30 април, съобщиха в сряда от НДК – един от съорганизаторите на фестивала.

Над 60 са премиерните за България заглавия. Програмата е двойно по-богата в сравнение с миналагодишното издание на фестивала, два пъти повече са представените български проекти, включени са и две нови категории.

Master of Art е първият на Балканите международен филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата.

Амбицията на фестивала да бъдат представени най-добрите документални филми в областта на музиката и танца, театърa и кинотo, изобразителнoто изкуствo и фотографията, aрхитектурата и дизайна, литературата (а от тази година в областите "Арт инсталации, съвременно и протестно изкуство" и "Изкуство във видеоигри"), продуцирани и имали премиера по света през предишните 12 месеца. Стремежът е на българската публика да бъде представена алтернатива на масовата култура.

Една от основните локации на прожекциите е кино "Люмиер Лидл". Останалите кина, в които могат да се гледат филми от фестивала, са "Одеон",G8 и "Евро Синема". Програмата може да бъде видяна тук.

Създателят на фестивала Найо Тицин съобщи, че филмите са селектирани от над 260 заглавия. Сред българските заглавия в програмата той откроява "Кой се страхува от Юлия Кръстева" с режисьори Искра Ангелова и Милена Гетова, "Мост към Кристо" на режисьора Любомир Печев, "6 минути щастие" и "От Кремона до Кремона" на Мария Аверина, "Майсторът на комедията" на Камен Воденичаров, "Корабът Слънчоглед 1" с режисьор Васил Горанов, "88MHz" на Яна Титова, "Лятото на Мона Лиза" на Лиза Боева и "Пътят към Тива" с режисьор Николай Василев.

Новият член на журито е миналогодишният носител на голямата награда на фестивала - режисьорът и продуцент Джон Албърт Дженсън.

"Master of Art" ще започне с късометражния филм "Елис" (20 април, 20.00 ч.) - филм на режисьора Джей Ар с участието на Робърт де Ниро, разказващ историята на емигрантите, борили се да пристигнат в САЩ, за да избягат от бедност, диктатура или война.

След него ще бъде показан документалният филм "Музиката на непознатите: Йо-Йо Ма и ансамбъл "Силк Роуд", с режисьор Морган Невил.

Един от акцентите е световната премиера на испанския филм "Реймон Русел: Денят на славата", посветен на френския писател и драматург, който е вдъхновил Салвадор Дали, Марсел Пруст, Енрике Вила-Матас и много други автори и артисти. От филма "Впечатления от Горна Монголия", който Дали посвещава на Русел, до разговори с различни специалисти, документалната творба разкрива фигурата на един от най-влиятелните писатели за изкуството на XX век.

Още по темата
Още от Общество