Едвин Сугарев призова за прочистване на дипломацията от кадри на ДС

Едвин Сугарев призова за прочистване на дипломацията от кадри на ДС
Едвин Сугарев, който е бивш депутат и посланик, изпрати отворено писмо до външния министър Николай Младенов във връзка с проверката на Комисията по досиетата, която показа, че близо половината от всички настоящи и бивши посланици, както и генералните консули, са били сътрудници на Държавна сигурност. Освен това към момента близо 40 процента от българските посланици са бивши сътрудници или офицери от тайните служби на комунистическа България – като в тази категория попадат представящите страната ни в ООН, Лондон, Берлин, Москва, Рим, Токио, Пекин, Мадрид, Лисабон, Атина, Ватикана и на още много ключови места.

"Тази ситуация е много лош външнополитически знак за България, а във вътрешнополитически план дефинира повереното Ви министерство като реален филиал на Държавна сигурност – и то повече от двадесет години след започването на българския преход към демокрация. При това би трябвало да имате предвид, че обвързаността с ДС не приключва със заемалите посланически и консулски постове, а обхваща на практика целия дипломатически и обслужващ българските мисии персонал, като в някои отдели на МВнР бившите агенти са повече от 50 процента. Бидейки посланик на България в периода от 1997 до 2002 г., мога да Ви уверя, че отлично знам за какво става дума", посочва Едвин Сугарев.

"Как ще решите този проблем, си е Ваш личен избор. Надявам се, че Вашите цитирани от медиите “голям гняв и решителност” не са празни думи. В същото време обаче си позволявам да твърдя, че в качеството си на външен министър Вие носите отговорност за външнополитическите интереси и приоритети на страната ни – и за нейния престиж и добро име в очите на партньорите ни от ЕС и НАТО. Ситуацията, в която 40% от официалните представители на България се оказват бивши служители на комунистическите тайни служби, категорично накърнява този престиж и поставя под съмнение тези приоритети", се казва в писмото, което е адресирано още и до министър-председателя Бойко Борисов и до посланиците на страните от ЕС.

"Ето защо настоявам, в качеството си на гражданин и бивш служител на същото това министерство, да отзовете незабавно всички действащи посланици, за които е установена принадлежност към ДС и другите тайни служби на някогашния репресивен апарат, а оттук нататък всички посланически назначения да минават през предварителна проверка от страна на Комисията по досиетата.

Основанията ми са следните:

1. Наличието на такъв голям процент бивши агенти на ДС в най-представителната за страната ни институция е белег за нисък стандарт на реформите, провеждани в страната ни в дългия период на българския преход – и с това поставя под съмнение не само нашата надеждност и лоялност като партньори на НАТО и ЕС, но и реалността на нашия външнополитически избор, както и ориентацията ни към демократични и цивилизовани принципи на управление.

2. Както Ви е добре известно, кадрите на ДС са възпитавани под надзора на КГБ и с внушенията, че българо-съветската дружба е свята и ненарушима, а НАТО и въобще страните от цивилизования свят са основните ни врагове. Трудно можете да очаквате, че тези хора ще бъдат лоялни към външнополитическите приоритети на нова България – и че няма да правят всичко според силите им, за да ги саботират, работейки за старите си господари.

3. Ако нанесете на една географска карта посланическите назначения, за които са ползвани кадри на ДС, ще видите ясно логиката на тяхното дислоциране. Има страни, в които са назначавани само такива кадри – и това са например страните от Близкия Изток, с които именно под контрола на ДС кипеше оживена търговия с наркотици, изнасяни в Западна Европа, и с оръжие, произвеждано у нас и попадащо неизменно в ръцете на терористични режими и групировки. Като се има предвид, че генезисът на престъпните групировки в днешна България е почти изключително свързан с ДС, то можете да бъдете сигурни, че и днешните назначения на нейни кадри като посланици в тези страни са свързани с обслужването на същите тези контрабандни канали, които работят сега в полза на криминалните групировки, но и в полза на една определена политическа партия и нейните сателити – едва ли е нужно да уточнавам за коя партия става дума.

4. Посланиците на България представляват правителството и президента, но и страната ни като цяло, представляват българския народ – и по техните качества и недостатъци другите правителства и народи съдят за нашите качества, нашите морални ценности и нашият политически избор. Ето защо като гражданин на тази страна се чувствам унизен от обстоятелството, че съм представен пред външния свят от бивши сътрудници на ДС, обслужвали репресивния апарат на един тоталитарен режим – и съм убеден, че огромната част от българите споделят тези негативни усещания."

По-нататък Едвин Сугарев изразява надежда, че Николай Младенов би получил подкрепата на целя кабинет за отзоваване на поне действащите посланици, които са били сътрудници или офицери от ДС.

Сугарев припомня думите на премиера Борисов, казани на 10 ноември миналата година: “Виждате, че агентите на ДС са във всеки скандал, във всяка една институция. Ще видите, когато мине проверката във външно министерство за досиетата, какво чудо е там. А тези хора са формирали и формират външната политика на България.” И че сам е призовавал такива дипломати “да се ометат”, сиреч да напуснат или да се пенсионират.

Освен това Едвин Сугарев припомня, че самата партия ГЕРБ съдържа лустрационни текстове в устава си - чл. 49-ти гласи: “Не може да бъде член на Изпълнителната комисия, Областен ръководител, Общински ръководител или член на който и да било ръководен и/или контролен орган лице, което е било щатен, или нещатен сътрудник на бившата ДС и бившето Разузнавателно управление на Българската народна армия.”

Писмото на Сугарев завършва с думите: Ако Вие, г-н министър, предприемете подобен ход, ще останете в новата българска история като първия външен министър, предприел реални действия за прочистване на българския дипломатически корпус от кадри на ДС – и за реално привеждане на българските дипломатически служби в съответствие с външнополитическите приоритети на страната ни. И можете да бъдете сигурен, че мислещите и граждански отговорни българи ще бъдат на Ваша страна."

Споделяне

Още по темата

Още от България