В Берлин сме поканени приятели и дисиденти, а не служители на ДС

В Берлин сме поканени приятели и дисиденти, а не служители на ДС

Премиерът Бойко Борисов, който взе участие в проявите по случай 20 години от падането на Стената в Берлин, заяви, че не бива да бъде изненада фактът, че тъкмо той е поканен - "сред приятели, но и сред хора дисиденти, а не бивши агенти от тайните служби". Така Борисов във вторник репликира от разстояние съобщението на президентството, че била отправена покана и към държавния глава Георги Първанов, но Министерският съвет отказал да съгласува кой ще представлява България на честванията в Берлин.

Борисов повтори тезата си, че служителите на Държавна сигурност (Първанов е бил агент на ДС – бел.ред.) са замесени във всички скандали в България. Той каза, че "с нетърпение очаква" списъците с агенти във Външно министерство, които трябва да се появят догодина. Борисов очаква до 90 процента агенти в МВнР, но не сподели какво ще предприеме спрямо тях.

Като премиер той демонстративно даде министерски пост на Божидар Димитров, който заради "лустрационния" правилник на НС не можеше да стане шеф на комисия. За четири години като столичен кмет дясна ръка му беше и остана зам.-кметът по финансите, работил за ДС.

На символичната дата 10 ноември обаче Борисов заяви от Берлин, че е "крайно време 20 години след промените тези хора да излязат от властта, да се ометат и да се престане с генерираните скандали". Така той коментира предложенията на ДСБ и "Атака" да се иска предсрочно освобождаване на президента Първанов.

"20 години след промените да си вземат законните пенсии и да отидат да си почиват. Направили са достатъчно за държавата. Тези хора на по 60-70 години продължават да искат да работят, още можели да дадат. Крайно време е да дойдат млади хора с друг мироглед", заяви Борисов.

На въпрос подкрепя ли идеята за импийчмънт на президента, Борисов отговори, че "човек каквото сам си направи, никой не може да му го направи", и че досега винаги е защитавал Първанов, но "неразумното говорене на президентската институция" сега буди недоумение и създава проблеми.

Според Борисов всички партии, без коалицията ДПС – БСП, в момента искат импийчмънт на президента. "Сега аз съм поставен в деликатна ситуация. "Език мой, враг мой" е вярна поговорка", заяви премиерът по адрес на президента и допълни, че когато човек се подвежда по езика си, трябва да знае какви са последиците.

Той се ангажира, че правителството ще продължи да отзовава посланици за дисциплинарни нарушения. Отказът на президента да подкрепи връщането на двама посланици, уличени в изборни нарушения, стана един от поводите за последната размяна на обвинения между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

"Убеден съм, че те са направили много нарушения. Светът не свършва след като бъдат отзовани посланиците", каза премиерът във вторник.

Според него Първанов е конструкторът на тройната коалиция и чувството му за вина никога няма да изчезне, защото "безобразно е крала цялата клика".

Като припомни образувани дела срещу хора от бившето правителство, Борисов обобщи: "Всичките тези кадри, гори, железници са на тази клика, и след опита да се натисне съдебната система - прокуратурата - те ще търсят медийни варианти да създават скандали в държавата".

Премиерът обаче посъветва да не им се обръща сериозно внимание.

"Приемам, че завистта отново е водеща, че се справяме по-добре от тях имаме европейска подкрепа", заяви той.

Ако бях на мястото на президента щях да се замисля за ланския сняг, каза Борисов в реплика на Първанов, който чрез прессекретаря си обяви, че темите за предлагания импийчмът са за "ланския сняг".

"За 4 години не го чух нито веднъж да се изкаже срещу крадците, а сега се опитва да ни иронизира. Не е чистено за тези пари (132 млн. лв. за снегопочистване -бел.ред). Вместо да излезе да ни подкрепи в тези реформи, защото негови хора са ги откраднали. Когато ние удряме една по една тези бандитски схеми, срещу нас се насочват много сериозни сили, които търпят икономически загуби от това че им се режат схемите, каналчетата и притоците от пари. Ланският сняг е една от тези схеми", заяви Борисов и допълни, че "други са железниците, земеделието, горите, социалното министерство на Масларова, всяко министерство".

Съжалявам, не аз съм нарушил добрия тон, каза в заключение Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?