Първанов: Играта загрубя

Първанов: Играта загрубя

"Играта загрубя", заяви в четвъртък президентът Георги Първанов в първи коментар на поставения му от премиера Борисов и парламентарното мнозинство ултиматум да се извини за атаките си към правителството и да изпълните решението за отзоваване на двама посланици. В противен случай той бе заплашен с процедура по импийчмънт, която обаче впоследствие Борисов "отмени".

Първанов смята, че това е недопустим тон, а ставащото в последните дни е нелепо и от правна, и от политическа гледна точка.

Той даде да се разбере, че ще подпише указа за отзоваването на уличените в изборни измами посланици в Турция и САЩ, но не защото е съгласен с правителството, а защото оставането им "е трудно постижимо, дори да са най-чистите, защото вече бяха дискредитирани достатъчно преди да има реална проверка" и предвид скандала около тях. Той обеща да не протака решението, въпреки, че може да го прави до безкрайност.

"Не съм окупирал никакви чужди територии, за да отстъпвам. Няма да има отстъпление от моите политически и граждански позиции", декларира президентът и добави, че работил много добре с предходните правителства и макар да имало спорове, никога не се е стигало до задънена улица.

"И сега искам същото - обратното е блокиране на институцията”, посочи президентът.

"Аз нямам намерение да играя на инат на правителството. Искам да има действена държавна машина, особено дипломацията. Тук диалогът няма алтернатива", каза Първанов, давайки да се разбере, че няма да допусне правителството да го "прескача" и да взема на своя глава решения, по които думата има и президентът.

Първанов върти интриги във Външно министерство

Първанов показа, че има достатъчно информация от "кухнята" на Външно министерство, като посочи, че в дисциплинарния съвет на МВнР имало различни мнения относно наказанията на двамата посланици и становището не било за отзоваване.

Външният министър Румяна Желева заяви обаче, че документи от дисциплинарния съвет на МВнР принципно не трябва да излизат от министерството и не могат да бъдат достъпни за други лица, освен членовете на съвета и министъра. Димитър Кюмюрджиев, началник на кабинета на Желева, съобщи, че официално МВнР не е предоставяло тези документи на президента и би трябвало той да поиска това по надлежния ред, което до този момент не било направено.

Желева от своя страна отхвърли твърденията на Първанов, че решението за махането на посланиците е изпратено без предварителни консултации и съгласуване с него.

На президента са изпратени всички документи във връзка с предложението за отзоваването, изисквани по закон, каза тя. "Не виждам драма. Тези хора няма да останат на улицата. Щяха да се върнат тук да работят и вероятно да получат нов шанс", заяви Желева. Според нея администрацията на президента е имала достатъчно време да реагира, преди да се стигне изобщо до казуса с посланиците.

За да се изясни въпроса, тя е готова по всяка време на среща с президента, стига такава да бъде поискана.

"Очевидно с министър Желева се разминаваме в критериите за достатъчност", коментира обаче Първанов. Той каза, че продължава да чака информация от МВнР по казуса.

Той е обиден, че искането на правителството за отзоваване на посланиците пристигнало на "Дондуков"2 в 17.30 ч. в деня преди заседанието на МС. "Не е прилично в края на работния ден да поискаш на другия ден сутринта президентът да рапортува с готов отговор. Дано не навредя на министъра на отбраната, защото с него работим добре в това отношение”, коментира Първанов.

Той повтори, че държи да се спазва процедурата за съгласуване и че ако има неприемливи предложения има право да каже своето "не".

Да не си мерят "международните авторитети"

По повод коментара на Борисов, че процедура по импийчмънт може да разклати държавата и дори да спре еврофондовете, Първанов го посъветва "да не се застраховаме отдалеч за еврофондовете". Освен това призова Борисов "да не си мерят международните авторитети"

"Тогава, когато се решаваше въпросът за членството на ЕС, аз обиколих всички страни членове. Понеже сега някои избиват комплекси, единственото посещение в Германия беше мое и то беше последвано от посещение на президента Кьолер", каза Първанов по повод репликата на Борисов, че за честванията на 20-годишнината от падането на стената в Берлин са поканени "само приятели и дисиденти", но не и хора от Държавна сигурност, какъвто е президентът.

Първанов настоя да не се използва международното поле за атака към президентската институция и че никога не си е позволил да каже и една дума по вътрешен въпрос на България, когато е в чужбина.

"Намирам за двулично това, че министър Симеон Дянков е изчислил стойността на моята визита в Австралия. В тази делегация влизаше и половината правителство", коментира още Първанов. Преди два дни Дянков каза, че данъкоплатците са платили над 1 млн. лв., за да види президентът кенгурата в Сидни.

Първанов отчете, че тази година президентството работи с над 30% по-малък бюджет. "Една част е от съкращения на правителствата, една част е от наша инициатива. Това се използва сега като база, за да бъдат допълнително намалени парите на институцията", коментира президентът.

Той отново разкритикува политиката на правителството като рестриктивна и заяви, че всеки със счетоводно образование може да реже разходи, но кризата трябва да роди "нашите силни икономически лидери, които да ни изведат от нея".

Първанов не пропусна да коментира и енергийните проекти като посочи, че щом за АЕЦ "Белене" и другите енергийни проекти не са предвидени пари в бюджета, "значи сме ги отписали". "Така ще се откаже не RWE, а всеки ще се откаже”, посочи той.

Разкритие за "тайната коалиция"

Инициативите на Синята коалиция, "Атака" и РЗС, подкрепени от управляващата ГЕРБ, да започнат процедура по предсрочното му освобождаване, Първанов коментира така: "Имаше 5-6 подобни опита за отстраняването на президента по поводи, които и сега присъстват в аргументацията на някои от партиите. Целта е очевидна - да се поддържа висок опозиционен патос. Но това са партии, които са в управлението. Трудно ще се съвместява едновременно да си в управлението и да имаш опозиционни елементи в управлението”.

Според Първанов покрай дебата от последните дни е излязла наяве "тайната коалиция", която вече е един очевиден политически факт оттук нататък всяко опровержение ще е неоснователно. В същото време Първанов разкритикува парламента че ги няма законите, необходими на България.

Той допълни, че е съгласен да започне процедура по импийчмът срещу него, но за негови реални грешки.

Еднополюсен модел на управление

"Дразнят ги дори различията в оценките и стремежът да се формира коректив”, коментира президентът по адрес на мнозинството. По думите му се е формирал еднополюсен модел на управление и има опити "да се задуши разномислието в неговия зародиш".

"Не може да се отнеме правото на държавния глава да изразява позиция. Те мен няма да ме уплашат, но целта е да се уплашат други хора. Защото когато има натиск срещу президента, какво ще си помислят бизнесмените, хората?", запита Първанов.

Първанов се оправда, че на срещата си със студенти миналия уикенд не е споменал поименно никой от управляващите, нито пък партия. Това, че някой приема общите оценки така лично, си е негов проблем, каза Първанов.

Той отхвърли и обвиненията на "Атака", че нарушава конституцията, защото не ходи на изслушване в парламента.

Конституцията трябва да се чете и да се познава. В чл. 90 се разписва правото на президента да използва трибуната на парламента по въпроси, по които той прецени, посочи Първанов.

"Аз имам обръщения към парламента всяка година. Правил съм обръщения пряко към нацията или съм говорил с медиите. Каква форма ще избере държавният глава, е негова работа. Народното събрание е работно място на депутатите, а не на президента. Този дебат е добър урок по конституционно право за управляващите. Надявам се добре да са го прочели и разбрали”, каза Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?