Египет забрани прожекциите на "Изход: Богове и царе"

Крисчън Бейл се превъплъти в ролята на Мойсей в "Изход: Богове и царе"

Египет забрани кинопрожекциите на последния филм на Ридли Скот "Изход: Богове и царе". Лентата е снимана по библейски мотиви, но проблемът е, че сюжетът съдържа редица фактически грешки, заяви в събота министърът на културата на Египет Габер Асфур.

Преди ден киностудията "Туентиът Сенчъри Фокс" съобщи за забраната, но отказа да даде подробности за причината за това решение.

От думите на Асфур става ясно, че проблемът е в това, че филмът твърди, че египетските пирамиди са строени от евреите.

"Това напълно противоречи на историческите факти. Това е ционистки филм. Той отразява ционисткия поглед върху историята и съдържа исторически неточности, заради което решихме да го забраним", заяви министърът на културата на Египет", цитиран от телевизия "Ал Арабия".

Освен това в киноверсията преходът на израилтяните през Червено море е в резултат на земетресение, а в каноническия библейски сюжет това е едно от чудесата на Мойсей. Това несъответствие вече предизвика критики от страна както на юдейски, така и на християнски организации.

Мароко също съобщи, че забранява "Изход: Богове и Царе", който за две седмици от пускането си на екран е изкарал 107 млн. долара.

Ройтерс припомня, че през тази година още един филм, сниман по библейски сюжет – "Ной", беше забранен в редица страни от Близкия Изток.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?