Египетският президент се закле да "отговори на бруталната сила" при атентата в провинция Синай

Жертвите достигнаха до над 300 дупи, съобщава се за 30 ликвидирани терористи

Египетският президент се закле да "отговори на бруталната сила" при атентата в провинция Синай

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси се закле да отговори със сила след като атентатори убиха стотици молещи се в  джамия в северната провинция Синай. Това е най-смъртоносната атака в близката история на страната, съобщи АФП.

Първоначално се съобщаваше за 235 убити. В събота жертвите от нападението достигнаха 305, от които 27 деца, а ранените са 128, съобщиха египетската армия и прокуратурата.

Никой не пое отговорност за най-кървавият от десетилетия насам атентат в страната, но според прокурор, цитиран от националната агенция MENA, нападателите са носели знамето на "Ислямска държава".

Ал Сиси обяви тридневен траур, който започва от събота след смъртоносната бомбена и оръжейна атака в джамията Рауда в Бир ал Абед, на около 40 км от Ел Ариш.

В реч, предавана по телевизията, президентът се закле да "отговори на бруталната сила", като добави, че "армията и полицията ще отмъстят за нашите мъченици и ще върнат сигурността и стабилността със сила в съвсем скоро време".

Няколко часа по-късно самолети на египетските ВВС разрушиха превозни среддства, използвани в атаката и локации на терористите, където са били складирани оръжия и амуниции, съобщи говорител на армията.

Свидетели разказаха, че нападателите са заобиколили джамията от всички страни с коли и след това са детонирали бомба. След това са почнали да застрелват паникьосаните вярващи, които са се опитвали да избягат като са използвали и оставени от посетителите на джамията превозни средства, за да блокират изцяло пътя към храма.

В съобщение на държавния прокурор се потвърждава, че са убити 235 души, а 109 са ранените в атаката. Сред загиналите има и деца, твърдят свидетели.

Малко по-късно телевизия “Скай нюз – Арабия” съобщи, че тридесет терористи са били ликвидирани при операцията, която египетската армия започна снощи на Синайския полуостров след атентата в джамия, при който загинаха над 200 човека.

Екстремистите били убити в село Ер Рисан, Централен Синай.

Египетските спецслужби се опитват да установят местонахождението на тренировъчните лагери, където са били обучени извършителите на зловещата атака.

По-рано "Скай нюз - Арабия" съобщи за 15 убити екстремисти, участвали в нападението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят