ЕК: Бизнесът в ЕС ще спечели от търговското споразумение със САЩ

ЕК: Бизнесът в ЕС ще спечели от търговското споразумение със САЩ

Малките и средните предприятия в ЕС, които са гръбнакът на европейската икономика, ще спечелят от сключването на търговското споразумение със САЩ. Това заяви Европейската комисия, която представи проучване за отражението на споразумението за ЕС, предаде БТА от Брюксел.

Според ЕК оставащите проблеми се очаква да бъдат решени в рамките на предстоящите тази седмица девети поред двустранни преговори.

Еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом отбеляза, че 150 000 европейски малки и средни предприятия изнасят изделията си за САЩ и това осигурява работни места, както и почти една трета от европейския износ за американския пазар. Основно ЕС изнася за САЩ храни, напитки, облекла, кожа и химически материали.

Според данните от проучването много от съществуващите проблеми пред европейския износ биха били решени със сключването на търговското споразумение с Вашингтон. Сред очертаните предимства са постигането на съответствие в областта на законодателните изисквания за внос в САЩ, възможности за участие в обществени поръчки, облекчаване на митническите изисквания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа