ЕК е предупредила служителите си за очаквания утре в Брюксел пореден протест

ЕК е предупредила служителите си за очаквания утре в Брюксел пореден протест

Европейската комисия съобщи, че е предупредила служителите си за очаквания утре в Брюксел пореден протест на "жълтите жилетки".

Служителите ни са уведомени, но белгийската полиция се занимава с предприетите мерки около протеста, заяви говорител на комисията, цитиран от БТА.

Попитан за оценка на общественото движение срещу цената на горивата и покупателната способност, той посочи, че ЕК е направила много по повод на данъчното облагане в последните години.

Свободата на протест важи за всеки и ЕС я уважава. Мерките за повишаването на конкурентоспособността се определят от отделните държави в ЕС, добави говорителят. Той уточни, че ЕК призовава за мирни протест, без прояви на насилие.

Все още мащабът и мястото на утрешния протест в Брюксел остават неясни. Полицията съобщи, че ще прояви гъвкавост и ще бъде готова да съдейства за проявата, въпреки че не е спазен законовият срок за предварително предупреждение от страна на организаторите.

Досега не е известно нищо повече, освен че на протеста са поканени земеделци, мотористи, както и представители на френските "жълти жилетки". До този следобед белгийската полиция не е получила уведомление за проявата, но се подготвя за утре с осем водни оръдия и около 800 служители на реда, които ще бъдат разположени в централните части на столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?