ЕК отпусна на България 5.6 млн. евро заради бежанците

Европейската комисия стпусна на България 5.6 млн. евро за справяне с бежанския поток.

 

Средствата за спешно посрещане на разходите, причинени от потока търсещи убежище, са осигурени от Европейския фонд за бежанците.

 

Те следва да послужат и за подобряване на положението на бежанците на място, се посочва в съобщението. Средствата ще послужат, наред с другото, за повишаване на възможностите за прием и за настаняване на търсещи убежище, за подсигуряване на жизнените им условия и за предоставяне на медицински и психологически грижи, съобщи БТА.

 

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом коментира, че предоставянето на помощта е част от усилията на ЕК да подкрепи държавите от ЕС, изправени пред нарастващ миграционен натиск.

 

Тя очаква с отпуснатите на България средства да бъде облекчено положението в местата, където са търсещите закрила и бежанците, напуснали своите държави.

 

Това финансиране ще помогне на българските власти да осигурят спешните мерки, свързани с настаняването и приема, както и с предоставянето на незабавна здравна грижа и подкрепа, добави Малмстрьом.

 

По-късно в петък президентът Росен Плевнелиев се срещна с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой в рамките на срещата на върха на ЕС във Вилнюс.

 

"ЕС проявява разбиране към ситуацията, в която се намира България по отношение на миграционния натиск и подкрепя усилията на институциите в страната за справяне с проблема", заявил Херман Ван Ромпой, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

 

Плевнелиев от своя страна е посочил, че в условията на ограничени финансови ресурси е от изключително значение европейската солидарност както по линия на ЕС, така и от страна на отделните държави членки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?