ЕК: Полша не прие нито едно от предложенията ни за диалог по съдебната реформа

Франс Тимерманс говори в ЕП

Европейската комисия е изпратила на властите в Полша 4 обръщения с предложения за диалог по съдебната реформа, но не е получила отговор на нито едно от тях, съобщи първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс. Той говори на сесия на Европейския парламент в Страсбург.


Тимерманс подчерта, че "независимостта на правораздаването в Полша се оказа под сериозна заплаха... За съжаление властите (в Полша) не отвърнаха на загрижеността на Еврокомисията, но ние все още се надяваме на диалог".

Той изрази безпокойство от създалата се в Полша ситуация заради реформата на съдебната система. Според него върховенството на закона е не само основен принцип в ЕС, но и въпрос на функционирането на съюза, и затова "не можем да се примиряваме с възникналия риск за правовата държава".

По-рано Тимерманс предупреди, че Еврокомисията може да приложи санкции заради нарушаването от Варшава на принципите на върховенството на закона.

Въпреки това полските представители, които взеха думата по време на заседанието, отхвърлиха забележките на своите колеги депутати от Европарламента. "Това, което вие предлагате, е не диалог, а ултиматум", каза полският депутат Ришард Легутко.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?