ЕК ще даде половината пари за нужните ни 5 млн. ваксини срещу "син език"

В карловското село Сушица бе извършена дезинсекция заради болестта "син език"

Отпускането на пет милиона ваксини срещу болестта "син език" по животните у нас ще бъде договорено с Европейската комисия на 3 септември, Брюксел ще финансира и половината от необходимите около 5.5 млн. лв. за закупуването на ваксините, съобщи в Карлово зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Радослав Карабаджаков. Той участва в пръскане с препарат против комари оборите, торищата, местата около поилките във ферма в местното село Сушица, за да не се пренася заразата.

Самата ваксинация трябва да започне до края на същия месец след провеждането на процедура и ще обхване здравите животни, а напролет ще бъде приложена на всички дребни и едри преживни животни, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

До момента загиналите от болестта "син език" животни у нас са 3074, каза Карабаджаков. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол. Екарисажите у нас работят на пълен капацитет за унищожаване на узмрелите животни, а кметовете са инструктирани да определят площадки за загробването им.

Стопаните ще бъдат компенсирани по пазарни цени за всяко загубено от болестта животно, като се предвижда да им бъдат изплатени и компенсации за непреките загуби.

“Агенцията като структура, заставаме зад исканията на животновъдите за финансови компенсации от ЕС във връзка със загубите, които понасят и ще настояваме за такива.
Това е състояние на криза и ние се стремим да управляваме тази криза тъй като това е нашата роля като агенция”, коментира сутринта пред БНТ шефът на агенцията Пламен Моллов.

“В момента тече процедура за диагностична апаратура, с която да се изследват кръвните проби от животните”, каза още д-р Карабаджаков.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?