ЕК ще въвежда квоти за разпределението на бежанците

Европейската комисия (ЕК) ще работи за въвеждането на квоти, с които бежанците и търсещите убежище да бъдат справедливо разпределени между всички страни-членки, съобщи председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. Той изрази разочарование, че решенията, взети миналата седмица на извънредната среща на върха за имиграцията, не са били достатъчно амбициозни.

Отговорът на Европейския съвет на поредната голяма трагедия в Средиземно море отпреди дни е бил незабавен, но е останал неадекватен, каза Жан-Клод Юнкер, цитиран от БНР.

Според него и заключенията, приети на спешната среща на върха, не са били толкова амбициозни, колкото е трябвало.

Нужно е да се направи всичко, за да бъдат спрени нещастните хора, които се качват на тези ужасни лодки към Европа, трябва да спасяваме живота им там, откъдето те тръгват, призова председателят на Европейската комисия. Той дабави, че именно това означава "помощ за развитие“, без обаче да уточнява какви допълнителни инициативи или средства смята, че следва да бъдат предложени.

Трябваше да изразим ясна колективна воля за солидарност помежду си, каза още Юнкер по повод последния Европейски съвет, който така и не прие решение за разпределяне на бежанците.

Жан-Клод Юнкер увери, че ще работи заедно с комисаря по вътрешните работи за въвеждане на квоти, които да гарантират солидарност и реално споделяне на тежестта.

Трябва да се изправим пред трудния въпрос за легалната миграция, призова още председателят на Еврокомисията, като предупреди, че Европа трябва да остави вратата си открехната, защото в противен случай тези, които чакат на прага ѝ, ще влязат през прозореца.

Всички големи групи в Европарламента подкрепиха позицията на Юнкер. От ЕНП изразиха съмнения дали масова легална миграция би решила проблема с нелегалната, а социалистите настояха за задължителни квоти за бежанците и за незабавна промяна на Дъблинското споразумение, което вменява цялата отговорност за тях на страната, в която са пристигнали.

Още по темата
Още от Европа

Защо протестираха строителите?