ЕК: Унгария сама носи отговорност за прилагането на руската ваксина

ЕК: Унгария сама носи отговорност за прилагането на руската ваксина

Унгария има правото по спешна процедура да внесе руската ваксина срещу Covid-19 за ограничено време и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), но Будапеща носи цялата отговорност. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Той отбеляза, че ЕК горещо препоръчва всяка ваксина да бъде проверявана и одобрявана от ЕАЛ, преди да бъде пусната на пазара. По неговите думи всички ваксини, договаряни от комисията, подлежат на подобно одобрение.

Говорителят поясни, че Унгария има право да прилага ваксина без европейско одобрение, но в този случай няма да може да я разпространява в останалите страни от ЕС. Комисията няма данни за руската ваксина, добави той. По неговите думи държавите в ЕС сами ще решат дали предстоящата кампания по ваксинация да бъде доброволна или задължителна, а комисията е готова да съдейства със съвети.

Досега ЕК не изпълнява настояването на Европейския парламент да представи подробности за сключваните предварителни договори за доставка на ваксини с обяснението, че съдържат поверителни текстове. По данни в белгийски медии ЕК подписва договори, които предвиждат отговорността за щети от доставените по европейска поръчка ваксини да се носи от държавите в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?