Екатерина Бончева: Досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано

Екатерина Бончева
"Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано”, каза журналистът и зам.-председател на Комисията по досиетата Екатерина Бончева. 
 
Преди дни световноизвестният лингвист, философ и психоаналитик Юлия Кръстева беше осветена като агент на Държавна сигурност с псевдонима "Сабина". Кръстева заяви, че не е сътрудничела на ДС и твърди, че някой иска да ѝ навреди.
 
"Защо сега извадихме тези документи – защото ние по закон и последователно проверяваме тези, които трябва да бъдат проверени. Дойде и времето на литературните издания", каза Бончева пред бТВ. 
 
Тя поясни, че досието на Кръстева не е по-различно от други документи на ДС. 
 
"Защо никой не се възбуди така като отворихме досието на Георги Първанов? Това се случва сега, защото това е авторитетен човек, който има европейски позиции. Когато се окаже, че подобен човек е имал контакт със службите, това звучи изключително болезнено", коментира Бончева.
 
"Ние произведохме от българските ченгета едни джентълмени по-големи от американските режисьори”, коментира темата Миглена Николчина, която е преподавател в Софийския университет и литературен критик.
 
"Ние хванахме процеса откъм грешната страна. От страната на тези, които бяха изнудвани. Ние хванахме цялото прочистване откъм грешната страна”, коментира тя.
 
Според Николчина е абсурдно да се доказва каквото и да било с липсващи документи от дадено досие.
 
"Проф. Николчина постави един много сериозен въпрос – как да разграничим хората, които са били съпричастни към Държавна сигурност? Едни са били под заплаха за живота си и този на техните близки. Други са били поради меркантилни причини. Трети са го правели заради кариерно развитие, но тези мотиви са толкова многообразни, колкото е многообразен животът”, коментира Бончева.
 
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че има едно непрестанно желание да се издават някакви морални оценки за един или друг човек.
 
"Има далеч по-интересни досиета от това на Юлия Кръстева. Целта на комисията е да бъде отворена тази информация, тя да бъде предоставена за анализ на всички. Комисията би могла да даде един по-цялостен поглед как работи този репресивен апарат”, коментира Биков.
 
"Държавна сигурност е инструмент, тя не е в центъра. Центърът е ЦК на БКП, там се раздават задачите – в ДС тези задачи се изпълняват. Единствената функция на ДС е да запази властта на БКП”, допълни Биков.
 
"Юлия Кръстева има голям шанс да помогне не само на себе си, но и на целия този процес. Нека разкаже какво се е случило, защото няма съмнение, че тя е имала контакти с ДС. Защо не се опита да осъди хората, които са създали тези документи? Това ще бъде началото на един процес, който ще тръгне в друга посока. Аз ще поздравя всеки, който се опита да осъди вербовчика или оперативния работник”, коментира Екатерина Бончева.
Споделяне

Още по темата

Още от България