Еколози: МОСВ незаконно вади терени от парк “Витоша”

Еколози: МОСВ незаконно вади терени от парк “Витоша”

Изключването на 870 декара от територията на парк "Витоша" е незаконно, алармираха представители на 23 граждански и екологични организации в неделя.

Те изразиха своето несъгласие с предложението за промяна на границите на парка, каквото министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров призна, че е внесено във ведомството му. В края на април обаче той обеща, ако се стигне до вадене на терени, намаляването на площта на парка да бъде компенсирано с включването на други територии.

Според организациите, промяната на границите на природния парк края столицата противоречи на Закона за защитените територии и така си прекъсва зелената връзка на столицата с парка. Намаляването на територията би означавало изключването на Княжевската борова гора, гори от землището на Бояна, посочват природозащитниците.

В отворено писмо да държавните институции те дори искат увеличаване на парка с около 50-60 хиляди декара. Те настояват и за единно управление на защитената територия. В момента то е разделено между 4 общини - 43 процента за София, 36 процента на Перник, 20 процента на Самоков и 2 процента на Радомир, каза Димитър Димитров, председател на сдружение "Граждани за София". Според него, за да се спре незаконната сеч, трябва общо управление на парк “Витоша”. Необходимо е застрояването да бъде ограничено, за да бъдат опазени флората и фауната в парка, допълни той.

"През последните 6-7 години се води политика за намаляване, а не за увеличаване на защитените територии в страната", коментира Тома Белев, кандидат от листата за ЕП на Зелената партия. От средните за Европа 15 процента защитени територии, в България са те са по-малко от 5 на сто, посочи той.

Исканията на представителите на 23-те организации са подкрепени от кмета и главния архитект на София, както и от евро кандидатите на ГЕРБ, Зелената партия и БСД.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?