Екоминистърът: БСП манипулира фактите за язовирите

Ведомството не разрешило НЕК да произвежда повече ток от вода, но това не означава, че водоемите са празни

Левицата манипулира фактите около състоянието на националните язовири и от кореспонденция между Министерството на околната среда и водите и "Националната електрическа компания" (НЕК). Ведомството не е предупреждавало държавната компания, че няма достатъчно вода в стопанисваните от нея язовири и водноелектрическите централи не могат да произвеждат ток. В цитираното от БСП преди два дни писмо, че НЕК трябва да спрат да произвеждат ток от хидроцентралите, всъщност екоминистерството е отказало на НЕК производство на допълнителни количества електроенергия. Това обясни министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева пред журналисти в сряда.

Обявеното от БСП писмо, с което те предупредиха за режим на тока заради неспособността на правителството да се справи с гарантирането на електроенергийните доставки, така и не бе показано от левите депутати Жельо Бойчев и Таско Ерменков. Двамата нападнаха енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, че лъже, че властите успяват да се справят с производството на необходимите количества ток.

Василева обясни, че то е изпратено от ведомството до НЕК в отговор на постъпило от компанията искане да ползва над разрешеното ѝ за месеца количества вода за производство на електроенергия. Това ѝ било отказано, което от БСП представиха като предупреждение, че язовирите са празни.

Тъй като случката се разиграва в момент, в който заради студа в страната ни бе достигнато рекордно от години електропотребление, съседните страни имаха нужда от внос, а на борсата за ток имаше голямо търсене и цените бяха високи, най-вероятно НЕК са искали да пласират допълнителни количества на високи цени, което е нормална търговска практика. Левицата обаче би алармата за режим на тока.

Хипотезата, че НЕК са искали да продадат възможно най-много електроенергия в подходящия момент се потвърждава и от изнесени от Василева данни, че дъщерното дружество на НЕК "Язовири и каскади" по-рано през месеца е ползвало над разрешените му обеми вода за производство на ток от ВЕЦ "Въча" на едноименния язовир. В резултат на това и се стигнало до измиране на риба, отглеждана от частник във водоема. Предстои проверка от басейновата дирекция на случай и налагане на санкция за "Язовири и каскади", а частникът може да си търси правата по съдебен ред, каза Василева

Министърът в оставка повтори изнесените преди ден данни за състоянието на националните значими язовири. Те са пълни на 50 процента, което означава, че има достатъчно вода за производство на ток, за питейни нужди и за напояване, като в същото време имат капацитет да поемат водите, които ще се появят след снеготопенето.

Язовирите за енергийни нужди са пълни на 55 процента с 1.875 млрд. куб. м., тези за напояване с 1.0351 млрд. куб. м, което е 46.2 на сто оо капацитета им, а водоемите за питейни нужди имат 1.057 млрд. куб. м, което е 70.3 процента от обема им, посочи Василева. Тя дори даде конкретни данни по язовири – "Искър" е пълен на 72%, "Батак" - на 55 на сто, "Достап" – на 63 процента, "Въча" – 56 на сто, "Кричим" – на 96%, "Кърджали" – на 48 на сто. Това е далеч са от санитарния минимум, увери тя.

"Това е театър на абсурда – до вчера ми задаваха въпроси ще прелеят ли язовирите, днес твърдят, че са празни", каза Ивелина Василева.

Обвиненията на БСП за празните язовири са били дискутирани и по време на последното заседание на правителството.

След като Василева обяснява какво е състоянието на язовирите, регионалният министър Лиляна Павлова коментира, че идеята на БСП да говорят сега за язовирите е, че чакат снеготопенето. "Язовирите напролет ще се напълнят и те ще твърдят, че те са ги напълнили, вероятно с кофички, защото чакаме сериозно снеготопене и наистина наливане на язовири, казва тя.

Борисов отбелязва: "Колеги, отнемаме доста от времето си да се занимаваме с празнодумство. Това е политиката, която са си приели да водят – да плашат хората.

Ние много работи не сме забравили, ако трябва ще се напомнят, но надали това е същността на политиката. Хората очакват от нас да кажем какво ще се надгради в тази държава, какво по-добре ще стане, как ще преборим тези проблеми, които има, за да живеят всички по-добре. Това ги интересува хората. Насочете се и обяснявайте на тях, а не на БСП. Там няма кой да ви разбере. И не е нужно. Почнат ли те да ви разбират, това е лошо".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?