Петкова: Спекулациите за режим на тока са политическа немощ на БСП

Проверяват се централите на Ковачки, които не включиха резервните си мощности

Снимка: БГНЕС

Режим на тока няма и няма да има. Подобни твърдения са спекулация и "политическа немощ“ от страна на БСП, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която отчете състоянието на електроенергийната система в петък в условията на повишаващи се температури и спрян износ на тока.

"Съвсем отговорно искам да заявя, че подобни манипулации са изключително опасни и рисковани. Недопустимо е. Режим на тока няма и няма да има, искам дебело да го подчертая. Разбирам, че се намираме в предизборна кампания, но това не бива да бъде за сметка на спокойствие на българските граждани“, каза Петкова в петък. Тя увери, че са предприети всички мерки от страна на правителството и дружествата в енергетиката, за да се гарантира електроснабдяването в страната.

В 1 часа на 13 януари България спря да изнася електроенергия, за да може да гарантира нуждите на вътрешното потребление, което в предишните три дни бе рекордните 7700 мегачатчаса. Вече обаче товарът се нормализира и е в рамките на обичайните за януари 6200 мегаватчаса, посочи Петкова.

Преди това държавата реши да намали квотите на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" за борсата за ток с по 50 МВ, за да подсигури доставките за домакинствата.

"Производството на електроенергия е нормално. АЕЦ "Козлодуй“ работи на пълна мощност, както и електроразпределителните дружества. Няма населени места без електроподаване“, заяви енергийният министър.

От думите ѝ обаче стана ясно, че продължават проблемите със задействането на резервните мощности на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, която е на бизнесмена Христо Ковачки. Шест са електроцентралите, които "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) избира с търг да поддържат част от мощностите си в готовност за задействане и при нужда и им плаща за това. На практика само една от тях не е на Ковачки. ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Русе" не успяха да задействат т. нар. студен резерв, като оправданието беше замръзнали въглища и ледохода по Русе, който попречил на доставките.

Съгласно изискванията на Закона за енергетиката обаче всяка въглищна централа трябва да разполага със запаси на склад.

От понеделник започва проверка на складовите наличности във въглищните централи за спазване на наредбата, регламентираща "студения резерв", каза Петкова. ЕСО ще проверява аргументите на някои от ТЕЦ-овете да не активират "студения резерв" и ако те не са основателни ще се наложат санкции. Към момента сред аргументите на дружествата са технически проблеми и затруднения заради студовете, обясни министърът.

Петкова посочи, че износът на електроенергия и пълните квоти за свободния пазар ще бъдат възстановени, когато обстановката се нормализира, обясни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

"Предвид факта, че енергийната борса работи отдавна, има достатъчно други количества, които се продават и това ѝ е създало ликвидност - има, както добра цена, така и добри количества към момента, въпреки че част от количествата, от страна на държавните централи, бяха насочени към доставките на НЕК, за да може да се захранват битовите потребители", коментира Станков пред БНР.

Според него голямото натоварване преди дни е показало, че електроенергийната система у нас е в добро състояние.

"Благодарение на инвестициите, както в преносната система, така и в централите, за които отговаря Министерството на енергетиката, са в добро състояние и могат да издържат такива пикове, даже имаше и резерви, които бяха изнасяни, извън страната. Така че, мисля, че сигурността на гражданите, което ни е най-важно, и доставките, са гарантирани и не би трябвало да има каквито и да е притеснения", посочи Жечо Станков.

След като обстановката се нормализира, ще бъде анализирана цялата ситуацията, резервите и системата, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?