Екоорганизации ще сезират ЕС за незаконно строителство в защитени зони

Екоорганизации ще сезират ЕС за незаконно строителство в защитени зони

Ако до 30 ноември българските институции не вземат отношение по въпроса за опазването на защитените територии у нас, коалиция от 13 български природозащитни организации ще отнесе въпроса до европейски институции.

Това заявиха на пресконференция в неделя представители на 13 –те организации, обединили усилията си в кампания "За да остане природа в България". Целта е да се спре загубата на най-ценните природни територии у нас.

Явно в България хората не могат да се справят с мутрите и мръсните пари, затова след 30 ноември т.г. проблемите в екологията на страната ще бъдат оповестени чрез партньорски организации в цяла Европа и ще бъде сезирана Европейската комисия, заяви Андрей Ковачев от сдружение “За дивата природа”.

Петър Янков от Дружеството за защита на птиците каза, че това, което се случва в защитените територии и природни паркове на страната, не е просто строителство, а пране на пари.

Има искане за строеж на ветрогенератори на Триградските скали близо до най-атрактивните туристически маршрути, информира Андрей Ковачев.

Представителят на сдружение “За Земята” Цвета Христова съобщи, че положението в ски зона Банско е трагично, но въпреки това в цялата страна се подготвят 12 нови проекта за ски зони с подобни размери. Сред тях са Добринище, “Супер Боровец” в Рила, Стара планина в района на природен парк “Централен Балкан”, в Родопите.

Христова изрази изненада защо при световен спад на ски туризма, развитие на екологичния туризъм и все по-нарастващото глобално затопляне продължава проектирането на мащабни ски съоръжения в България. Освен това примерът с Банско показва, че в дългосрочен план местното население не печели, допълни Христова.

Според изнесени на пресконференцията данни, защитени територии - национални и природни паркове, резервати и защитени местности, както и зони, част от екологичната мрежа "Натура 2000", се унищожават чрез застрояване, изсичане и пресушаване. Като "най-драстични примери" за неспазване на законодателството за околната среда бяха посочени незаконното строителство в природния парк "Странджа", нарушения в ски-зона Банско, в Националния парк "Пирин", планирани строежи в Иракли и в района на Балчик-Калиакра.

Последната проверка на сдружението е установила, че в района на Банско са изсечени над 2500 декара гори и след това са изравнени с булдозери.

Над 20 000 граждани от 343 населени места са се подписали в подкрепа на кампанията.

Екоорганизациите настояха институциите да приложат с пълна сила дадените им от закона правомощия, за да се прекрати унищожаването на защитени територии.

От коалицията съобщиха, че на 19 октомври възнамеряват да организират бдение недалеч от сградата на Върховния административен съд, където ще се гледат делата за заличаването на “Камчийски пясъци” като природен резерват и незаконните строежи при с. Варвара в природен парк “Странджа”.

В коалицията участват Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българско дружество за защита на птиците, Българско дружество по фитоценология 2001, българска фондация “Биоразнообразие”, Информационен и учебен център по екология, национално движение “Екогласност”, сдруженията “Агролинк”, “За дива природа Балкани”, “За Земята”, “Зелени Балкани”, “Природен фонд” и “Дунавско-Карпатска програма България WWF”.

 

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?