Екозащитници протестираха срещу застрояването на "Корал"

Частна фирма е оградила достъпа до плажната ивица

Екозащитници протестираха срещу застрояването на "Корал"

Екозащитници организираха в неделя протест срещу застрояването на къмпинг „Корал“, а също и срещу приемането на промените в общия устройствен план на Царево, които предвиждат нови 83 хектара от природен парк "Странджа" да бъдат застроени.

"При засилено полицейско присъствие и частни охранители на къмпинг "Корал" започна протестът на екозащитници. Причината е, че частна фирма огради близо 120 дка терен, в който попада и единственият път, който води до плажната ивица", съобщи БНР.

Въпреки че имаше известно напрежение между частните охранители и протестиращите, до сблъсъци не се стигна.

Преди протеста екозащитниците са минавали щателна проверка през повече от 5 полицейски поста.

Вече един час хората, които защитават малкото останала незастроена територия по морето, стоят пред оградения път с разпънат транспарант, на който пише ""Ибердрола", ти ли ще унищожиш Корала и Дюните", информира БНР към обяд в неделя.

"Ибедрола" е испанската форма, закупила терена. "Колове на беззаконието, поставени в тялото на Корал" - така протестиращите описват оградата, която спира достъпа до плажа. Заради оградения път до плажната ивица не може да стигне и линейка.

"Едни колове са забити надълбоко в едни пясъчни дюни, защитени по закон. Оттук човек с багаж под ръка и дете не може да мине. За количка да не говорим. По конституция имаме свободен достъп до плажовете. Плажовете и брегът около тях е държавна собственост. Черноморското крайбрежие е национално богатство и ние не можем да си позволим да бъде заграбено по този начин", коментира пред националното радио адв. Дончо Бораджиев.

Представители на частната фирма също бяха на протеста. Те твърдят, че не предвиждат да строят ваканционно селище, но не искат в частната територия да има поставени палатки и каравани.

Протестиращите пък заявиха, че ще се борят до последно срещу приемането на общия устройствен план на Царево, който предвижда застрояването и на къмпинг "Корал".

Споделяне

Още по темата

Още от България