Експертите на СЗО пристигнаха в Ухан, за да разследват произхода на коронавируса

Експертите на СЗО пристигнаха в Ухан, за да разследват произхода на коронавируса

Експертен екип на Световната здравна организация (СЗО) пристигна днес в Ухан, за разследва произхода на новия коронавирус, появил се в централния китайски град в края на 2019 г., предаде ДПА в четвъртък, като се позова на представители на местните власти.

Мисията бе забавена заради спор с Пекин. След пристигането си в Ухан експертите бяха подложени на тест за коронавирус и ще трябва да останат под карантина две седмици.

Екипът на СЗО ще работи с китайски учени, в опит да установи произхода на патогена. Въпросът е политически деликатен - Китай не иска да бъде сочен за виновен за появата на коронавируса, предизвикал миналата година пандемия, отнела до момента живота на близо два милиона души, отбелязва ДПА.

От месеци китайските власти изразяват съмнение дали новият вирус се е появил първо в тяхната страна. Те цитират непотвърдени съобщения за евентуално първо заразяване на човек в други държави. Друг техен аргумент са следите от коронавирус върху замразени храни, внесени от чужбина.

Учени обаче подозират, че патогенът е бил разпространен първо от прилепи в Южен Китай, отбелязва ДПА.

Двама експерти от мисията на Световната здравна организация (СЗО), която пристигна днес в Ухан, за да разследва произхода на новия коронавирус, все още са в Сингапур, за да бъдат тествани за коронавирус, предаде по-късно Ройтерс.

СЗО съобщи в Туитър, че всичките 15 човека от групата са били тествани за коронавирус преди да отпътуват от родните си страни. Те отново били тествани в Сингапур и пак дали отрицателна проба. При двама от експертите обаче било установено наличие на антитела.

СЗО излезе с този коментар, след като в. "Уолстрийт джърнъл" пръв писа, че Китай е отказал достъп на двама експерти от мисията, след като дали положителна проба за антитела. Китайските власти не им позволили да се качат в Сингапур на самолета за Ухан.

"Съответните контролни изисквания за епидемична превенция ще бъдат прилагани строго", каза лаконично на редовен пресбрифинг говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян, когато бе попитан за медийната информация.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус