Електронен лист ще ограничи измамите с фалшивите болнични

Електронен лист ще ограничи измамите с фалшивите болнични

Националният осигурителен институт (НОИ) започва постепенно да въвежда електронен болничен лист, което ще намали значително както "ръчния" труд на личните и болничните лекари, така и ще ограничи възможностите за злоупотреби. Това съобщи пред БНР в петък председателят на НОИ Христина Митрева по повод на мерките на института срещу източването му чрез фалшиви болнични.

Проблемът с болничните листове излезе публично преди няколко месеца, когато се оказа, че има рязък "скок на заболеваемостта" през зимните месеци със засилването на икономическата криза. Тогава проверки показаха, че работодатели вместо да пускат в принудителен отпуск работниците си поради липса на поръчки, негласно им "разрешават" да излизат в продължителни болнични, за да се пести от фонд "работна заплата". НОИ се принуди и да въведе до края на годината рестрикция в краткосрочните болнични, с които работникът и работодателят си поделят първите дни от отпуската по болест.

"Подготвяме нов вид болничен лист, който да може да се подлага на електронно сканиране, защото сега една голяма част от реквизитите се въвеждат ръчно от НОИ. Ние искаме след време да въведем електронен болничен лист, който директно да ни идва от джипито или от болничното заведение и да се обработва много по-бързо", обясни пред БНР Христина Митрева.

"Контролът ще се прави още при въвеждането, защото ще има валидации, които в момента ще дадат дали диагнозата отговаря, ЕГН-то да не е сгрешено, работодатели. Така че смятаме, че до една година заедно със здравната каса този електронен болничен лист ще бъде въведен", каза още тя.

Христина Митрева допълни, че вече се започва с електронното сканиране на болничните. По думите ѝ в сегашните листове ще се вписват и някои допълнителни данни, което няма да затрудни съответното джипи и здравното заведение, но така ще се засили контролът върху издаването на болничните листове.

Когато заработи електронният болничен лист, той ще постъпва директно в НОИ и ще се съкрати срокът на изплащането му, като се повиши сигурността, че е действителен.

Според нея с тази мярка нарушенията в издаването на болнични ще се намалят с 15-20%.

От следващия месец ще се въведе и регистър на болничните листове, което бе поискано от работодателските организации. В него ще се вкарат издадените болнични, работникът и работодателят.

Едновременно ще се въведе и втори регистър, който няма да е само от компетентността на НОИ, обясни още Митрева. "Другият регистър е за лекарите и за здравните заведения, от които се издават най-много болнични листове, т.е. над средния брой за определен регион, защото ние следим и заболеваемостта".

"Ние следим нивото на заболеваемост, нивото на заетост, нивото на доходите, защото всичко това се отразява, когато се използва някакъв механизъм, за да правиш злоупотреби или нарушения. Така че ние искаме да видим причината - дали е по-високото ниво на безработица, по-ниските доходи, по-високата заболеваемост. Много фрапантни са случаите, където нямаме висока заболеваемост, а много голям брой болнични листове или болнични листове с една определена диагноза, която не е характерна за региона", мотивира въвеждането на втория болничен регистър председателят на НОИ.

Тя даде пример с Благоевградска област. "Много по-висок брой болнични листове от средната за страната имаме в Благоевград. И в Благоевград броят на болничните листове като брой, обезщетени и изплатени не като размери, защото там доходите са доста по-ниски, но като брой, е почти равен на Бургас. Благоевградска област и Бургас са доста различни. А всъщност броят на болничните листове е почти същият. И там е и висока безработицата. Така че ние правим един много обстоен анализ...Работим много коректно и много тясно със здравната каса, с Министерството на здравеопазването, с агенцията за приходите, с инспекцията по труда", обясни механизма на работа на НОИ по отношение на проблема с болничните отпуски Христина Митрева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?