Елисавета Панова: Размазването на физиономиите ни няма да спре

Ние служим за назидание за всеки, който е дръзнал да не се съобрази с егото на премиера, казва журналистът и съпруга на Лозан Панов пред Mediapool

Елисавета Панова, скрийншот бТВ

В интервю за Mediapool журналистът Елисавета Панова говори за тормоза, на който е подложена през последните четири години. Тя разказва за запорите, наложени ѝ от данъчните, както и за действията на НАП срещу съпруга ѝ Лозан Панов, който е председател на Върховния касационен съд.

Г-жо Панова, вие твърдите, че има опит за саморазправа на премиера с вас. От какво съдите за това?

Да притежаваш силата и инстинктите на "царете в джунглата" определено е дарба, но да повтаряш тяхното поведение, си е отстъпление на еволюцията от нейните завоевания. В този смисъл начините, по които г-н Борисов постъпва с всеки, който не задоволи прищевките му, показва един много напреднал и задълбочен процес на оварваряване. За съжаление изводите ми не се базират на чужд опит, а на натрупаното познание за нашия премиер в различни ситуации, в които по идея на съдбата, бях участник.

Бихте ли дала конкретни примери?

Спомням си един разговор преди време с германския председател на Върховния съд г-жа Бетина Лимперг, която ми каза, че съчетанието критичен журналист и независим съдия, е възможно най-неблагоприятното за условията, при които живеем. От "посланията", които получавам през последните години от г-н Борисов, разбирам, че в тази констелация най-опасна била съпругата.

Затова в началото срещу мен като съпруга на председателя на ВКС Лозан Панов бе използвана цялата пропаганда. Методът работи, защото, ако не си публична фигура, средствата за защита са доста ограничени. Първият път, например, "прегрешенията" ми се простираха на цяла първа и две вътрешни страници - това е "чест", с която досега не е удостоявана нито една съпруга на магистрат. Няколко дни преди Великден през 2017 г., водещите заглавия във всички вестници на г-н Пеевски бяха: "Черният лебед на Лозан с кримидосие", "Панов сключил тайно брак, крие половинката си от държавата".

"Греховете" ми "градираха" до степен, че малко преди да свърши мастилото на незнайния автор, той достига до "мистериозния ми първи брак", който "приключва с още по-изненадваща смърт на съпруга". Мъжът ми, светла му памет, си отиде от този свят, след като загуби тригодишната си битка с рака, дванадесет години преди тази публикация. Но пък при такъв силен "дебют" - да те "уличат в убийство", всичките ми "бъдещи грехове" в света на "алтернативната истина" щяха да бледнеят.

По настояване на съпруга ми тръгнах да търся справедливост в съда. На първа инстанция съдията Мария Запрянова от Софийския районен съд успя да обърне "с хастара навън" принципите в гражданското право (дело №25192/2017). Така на следващата инстанция бях принудена, в качеството си на ищец, да доказвам липсата на криминална регистрация, вместо ответникът да доказва наличието на такава. В тази връзка установих, че архивът на МВР-то на г-н Борисов е богат източник на "алтернативни факти". Така например в него открих "данни" за хулиганстването ми, но липсваше информация каква е била проявата.

"Жертвата", която и да е тя, се беше "ожалила" само с двете си имена, без никакви други данни. В продължение на три години преминах през три съдебни инстанции, за да доказвам, че "нямам сестра". Успях, но накрая заслужих ново заглавие: "Съдът изпра Черния лебед на Лозан".

Освен Великден, повод за "внимание" бяха и рождените ми дни. Така например на 29.11.2018 г. получих в "дар" заглавие: "Какво превърна Лозан Панов от съдията визионер в политика, обиден на всички и вторачил се в болтовете". Авторката от вестник "24 часа", беше обрисувала съпруга ми като прекрасен човек и съдия, но за съжаление не случил… на жена. "В юридическите среди се говори, че Елисавета има сериозно влияние върху промяната на Лозан Панов". Не си спомням да сме търсени за позиция, но от етичните правила на близката приятелка на премиера и собственик на вестника г-жа Венелина Гочева, трудно би могло да се очаква нещо друго. Слава Богу, че дадените "по мафиотски" - чрез вестникарска публикация, методически указания, не приключиха с "развод".

Ако някой все още недоумява защо Лозан Панов бе набъркан в сагата с апартаментите, отговор може да даде дългогодишният политически съветник на премиера- г-жа Севделина Арнаудова. От сутринта на 28.03.2019 г. – рожденият ден на съпруга ми, пресцентърът на Министерски съвет е зает да разпраща удостоверението ни за граждански брак, без дори да заличат личните ни данни. "Случайно" съвпадение е, че докато г-жа Арнаудова е ангажирана да разкрива кумовете ни, двамата сме извън страната. Притисната от журналистически въпрос "Редно ли е това?", г-жа Арнаудова успокоява, че сред получателите няма Пеевски медии. Целта явно този път е била друга публика, с чиято подкрепа ще могат да отстранят Лозан Панов.

След завръщането ни отидох в предаването "120 минути" на бТВ, за да разкажа истината за кумовете. За да не се разприказвам малко повечко, часове преди участието ми "24 часа" публикува поредния пасквил на цяла страница със заглавие: "Бети - от обърканата вдовица без добро жилище до съпругата, преобразила втория си мъж Лозан Панов".

Имат ли тези събития връзка с вашите контакти в Германия?

С оглед на користните цели, които премиерът ни винаги е преследвал в отношенията си с Германия, вестникът ("Виртшафтсблат") никога не му е бил по вкуса и е намирал начини да го покаже. За пръв път силата на егото му изпитах в качеството си на журналист, още през 2010 г. Спомняте ли си онази история, в която премиерът ни подробно разказа пред една авторитетна германска аудитория в сградата на фондация "Конрад Аденауер" в Берлин, как "с Цецо по цял ден ходят с един багер и вадят трупове", а "всички престъпници идват лично при него и пропяват"? Това се случи по време на първото му посещение в Германия като премиер.

Като единствен вестник на немски език за България преди визитата му бяхме длъжни да информираме домакините кой е високопоставеният гост. Във "Виртшафтсблат" бе публикувана не запълнената му с "ботокс и филъри" биография, а фактите от нея, такива, каквито са. Няколко часа преди полета за Берлин г-н Борисов нареди да бъда изключена от делегацията, която включваше журналисти от всички медии. Мотивът бе, цитирам: "службите за сигурност дали предписание, че съм опасна да летя с премиера". Ще уточня само, че разходите за пътуването ми бяха за сметка на "Виртшафтсблат", а не можеше и да ме уволни. Още си спомням думите на един високопоставен германски политик, преживял събитието в сградата на "Конрад Аденауер": "От този ден нататък още повече намразих вашите социалисти, защото техните безобразия докараха такъв човек на власт."

Как и защо ви бе наложен запор на банковата сметка, което се разбра от вашето отворено писмо?

Преди Коледа г-н Борисов получи индулгенция от прокуратурата за пачките и кюлчетата в чекмеджето, а в същия ден аз получих запорно съобщение от НАП, с което се иска предварително изпълнение на невлязъл в сила акт. Ревизиите на семейството ми продължиха четири години, а основанието да започнат бе създаденото аd hoc специално изискване за Лозан Панов - да подава декларация за имуществото ни не на едно, а на две места. То впоследствие отпадна, но към онзи момент постигна целта си. Десетките искания от по няколко страници на г-жа Полислава Бонева-Драгиева –ръководител на ревизиращия екип, винаги съвпадаха с важни събития в съдебната система. В един от случаите дамата беше отишла дори в сградата на ВСС, за да връчи искането си на съпруга ми пред колегите му преди заседанието, макар и до този момент да не е имало проблем в комуникацията им по електронен път. За съжаление, "изпълнителите на поръчките" винаги се крият зад абстрактното наименование "институции", а не бива. Имената им трябва да се знаят от обществото, защото без тяхна помощ светът на "алтернативната истина" не би бил възможен.

В стремежа си да достигне до определен резултат при всяка една от ревизиите, екипът е прибягнал до помощта на "алтернативни факти". След първата ми жалба срещу ревизионния акт на физическото лице, в съда последваха няколко отвода. Най-накрая на делото бе даден ход, но след третото заседание директорът на Дирекция "Обжалване и данъчно-осигурителна практика" в НАП г-н Николай Калистратов поиска отвод на съдията. Бях принудена да споделя със съда една история, която ще е от полза и на вашите читатели. В нощта на 01 януари 2016 г. новоизбраният председател на ВКС получава множество телефонни съобщения с поздравления за Новата година. Едно от тях се запомня, защото е различно от останалите клишета. В него, извън поздравите, се съдържа следният текст: "..да знаеш, че винаги имаш приятели, на които можеш да разчиташ." През 2020 г. когато "приятелят" Лозан Панов вече е "вреден" за властта, авторът на това съобщение г-н Калистратов потвърди в НАП абсурдните творения на екипа на г-жа Бонева, а след това се опита да направлява избора на правилен съдия. Искането му за отвод дойде след като съдът разреши на една немска телевизия присъствие в залата. Съдията по делото отказа да се отведе, но тогава от НАП наложиха запора.

Най-здраво обаче "бухалката" се е развъртяла в ревизионния акт на издателството. В него са ме задължили да заплатя данък върху всички, подчертавам, всички приходи, без да се отчитат разходите за дейността, заедно с лихвите за шестте проверявани години. И това не е анекдот, а официален документ! С тези "констатации", априори, те са отрекли съществуването на "Виртшафтсблат". Положителното в този случай е, че така ще ми осигурят възможност да покажа пред международните ни партньори истинското лице на властелина в света на алтернативната истина - г-н Борисов.

Очаквате ли това специално отношение да продължи и след края на мандата на съпруга ви Лозан Панов като председател на ВКС?

Обикновено сме свикнали да гледаме как властимащите ни "трупат мазнинки" - в пряк и преносен смисъл. След шест години на поста председател на ВКС, съпругът ми тежи с 20 кг. по-малко и имаме сътворени "огромни дългове към хазната", които са цената за избора му да остане почтен. В този измислен свят всичко се крепи само на страх и корист и затова "размазването на физиономиите ни" няма да спре, защото ние трябва да послужим за назидание на всеки, който би дръзнал да не се съобрази с патологичното его на премиера.

Говорите и за Делян Пеевски. Какво ви кара да мислите, че "Борисов се опитва да неутрализира ортака Пеевски чрез външни партньори"?

Има достатъчно индикации, че г-н Пеевски е влязъл във фокуса на международни институции. Видимо е, че този "ортаклък" във вътрешнополитически план е в тежест на премиера и затова той прави опити да го "неутрализира" с чужда помощ. В същото време г-н Борисов много се страхува от последиците на раздялата, макар че с идването на г-н Гешев, той се чувства доста по-сигурен в сравнение с времето на изцяло лоялния на г-н Пеевски бивш главен прокурор г-н Цацаров.

Споделяне

Още от Интервюта

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?