Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Енергийната стратегия и предателството на националните интереси

101 коментара
Правителството бърза. Правителството много бърза да прехвърли някому отговорността за най-горещия картоф в държавата – проекта АЕЦ “Белене”.

И има много сериозни основания за това свое бързане. Защото става дума за проект, който обслужва не националните интереси, а тези на Русия.

Който откъсва България от ЕС и я постава в пълна енергийна, а следователно и политическа зависимост от Кремъл.

Който обременява страната ни с милиардни дългове, които ще бъдат изплащани поколения наред.

Който е опасен за българските граждани – особено в контекста на събитията във Фукушима, тъй като предполага строеж на ядрена централа в зона с доказани сеизмични рискове.

Който предполага хаос, свърхроизводство и закриване на алтернативни мощности в българската енергетика.

И който най-сетне няма дори сериозна икономическа обосновка – защото след десетина години, когато централата проработи, няма да има реален пазар за произведената от нея електроенергия.

При цялата съвкупност от вредни за България последствия, свързани с АЕЦ “Белене”, този проект няма как да не бъде определен като национално предателство.

И вземащите решения за неговата реализация би трябвало да бъдат съдени по силата на член 103 от Наказателния кодекс, който – нека припомним – гласи следното: “Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.”

Бившият шеф на НЕК, подписал при последните преговори с “Росатом” руското вместо българското предложение – под формата на анекс 12, попада под юрисдикцията на този текст. Същото се отнася обаче и за Симеон Дянков, одобрил предложението, и за Бойко Борисов, премиер на България – официализирал руското искане АЕЦ “Белене” да се строи – и превърнал се в негов застъпник, рамо до рамо с българският президент Георги Първанов, инициатор и “архитект” на руските енергийни проекти в България.

Анекс 12 определя двумесечен срок за сключването на основния и цялостен договор за строежа на ядрената централа – абсолютно недостатъчен за каквато и да било по-сериозна преценка от страна на наетия при твърде странен договор консултант – банката HSBC (която ще получи твърд хонорар от 2 милиона евро, ако отхвърли проекта, но някъде между 50 и 100 милиона, ако го одобри).

Подписването на окончателен договор е рисков акт за българското правителство – който може да приключи с непредвидими последствия. Рисков е – тъй като става дума за проект, който по най-скромни изчисления ще струва повече от 10 милиарда евро – при това без сериозна икономическа обосновка, без съгласие от страна на ЕС (нека напомня: принципното съгласие беше оттеглено от енергийния еврокомисар Йотингер), и дори без одобрение от Държавната агенция за ядрено регулиране (такова е дадено не за строежа, а за проектиране на централата).

И именно затова правителството бърза. Бърза да прехвърли отговорността, да получи индулгенция,

да размие персоналната отговорност в колективната безотговорност.

Бърза да прехвърли горещия картоф в ръцете на най-удобната за подобни случаи институция – парламента.

В същото време не се поема риска народните избраници да дискутират дали да се строи АЕЦ “Белене” или не. Подобно обсъждане би предизвикало и остър граждански дебат, а от него управляващите бягат като от чума. Далеч по-удобно е това решение да бъде омаловажено, да бъде потопено в море от експертни общи приказки, статистики и диаграми.

Формата е намерена и тя се нарича “Енергийна стратегия на Република България до 2020 г.”

Днес (4 май) същата влиза в обсъждане в комисията по енергетика, където решението е предизвестено. Утре, благодарение на всеизвестната привързаност на г-жа Цачева към този проект, може да цъфне в пленарната зала – и да бъде гласувана с огромно мнозинство. Чрез което правителството ще получи своята тъй насъщна индулгенция, а отговорността за това престъпление срещу нашето бъдеще ще бъде размита под формата на “народна” воля.

Строежът на АЕЦ “Белене” е основният проблем пред енергийното и политическо бъдеще на страната. Както и основният фактор, който обръща българската енергетика буквално с главата надолу – тъй като предполага свръхпроизводство много над националните необходимости, което неизбежно ще доведе до закриване на енергийни мощности и огромни проблеми с управлението на енергийната ни система (например ядреният реактор не е нещо, което можеш просто да изключиш при сезонния спад на потребление – могат да се изключват само ВЕЦ-овете и ТЕЦ-овете, благодарение на което същите ще бъдат доведени до фалит).

Въпреки това в разпростряната на цели 44 страници енергийна стратегия на този проект са отредени само няколко реда – а именно следните:

В търсене на разумния баланс между наличния енергиен ресурс в страната и европейските цели за чиста енергия, българската държава ще продължи да подкрепя и насърчава развитието на ядрената енергетика. Ще отстояваме позициите си пред европейските институции за запазване и увеличаване дела на ядрената енергетика в страната чрез удължаване експлоатационния срок на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй”, както и изграждането на 2000 Мвт нови ядрени мощности (АЕЦ "Белене” и/или блокове 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй”). Основен ангажимент ще бъде и изграждане на национално хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци и хранилище за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво в съответствие с най-добрите международни стандарти, както и инвестирането в обекти за окончателното съхранение на отработеното ядрено гориво.”

Толкоз. Нито дума за това, че страната ни, която няма пари за пенсии, здравеопазване и култура, ще трябва да се бръкне с цели четири милиарда евро само за инфраструктурата и поддържащите централата съоръжения (като хранилището за ядрено гориво, поддържащите и компенсиращи мощности, далекопроводите и прочее) – извън тези хипотетични 6.3 милиарда, за които претендира руската страна и които съставляват стойността само на ядрения остров, но не и на сложния енергиен и логистичен комплекс, необходим за нейното функциониране.

Никой  не споменава и това, че централата трябва да бъде застрахована, което само по себе си е сума над един милиард евро.

Никой не споменава отчисленията, които централата ще бъде длъжна да прави за своето погребване – след изтичането на проектния срок.

Никой не споменава, че по-високите изисквания за сигурност на ядрените централи, които ще бъдат въведени консенсусно в целия свят във връзка с трагедията във Фукушима, също струват пари – и то не малко – поради което редица проекти са замразени, а експертите вече спорят дали при това положение инвестирането в ядрени централи ще бъде печеливша дейност или не.

Никой не споменава дребната подробност, че при калкулацията на всички тези разходи изискването същите да бъдат покрити от производство на електроенергия в рамките на 15 години предполага цена от 12 евроцента на киловатчас, което прави продукцията на АЕЦ “Белене” непродаваема.

И най-сетне никой не казва на българските граждани, че при очертаващата се повече от ясно липса на пазар

цената на АЕЦ “Белене” ще я плащаме всички ние

– чрез сметките си за ток – и пак ние ще поемаме рисковете от нейното съществуване на българска земя, а печалбите ще бъдат за Русия и шепа български енергийни олигарси, подвластни на руските тайни служби.

Самото присъствие на този текст в енергийната стратегия поражда редица въпроси.

На първо място не е ясно как страната ни е пристъпила към реализацията на един толкова мащабен проект като строежа на ядрена централа, без да има актуализирана енергийна стратегия. Нормално би било обратното: първо се прави стратегията, а после се проектират и строят предвидените в нея нови мощности.

На второ място има очевидно противоречие в целите на стратегията, които предполагат диверсификация на енергийните ни източници, и строежа на АЕЦ “Белене”, който предполага точно обратното – а именно пълна енергийна зависимост от Русия.

На трето място е откровен нонсенс стратегията да посочва енергоспестяващите технологии като един от основните си акценти, след като именно строежа на нови мощности далеч над националните необходимости предполага точно обратното: интензивна енергетика и продължаване на разхищаването на енергийни ресурси за единица продукция.

На четвърто място е – меко казано – неуместно да се говори за европейските директиви за развитието на възобновяемите енергийни източници, след като именно те са нарочени от българския премиер като враг № 1 на енергийната ни система – и след като свръхпроизводството на ядрена електроенергия де факто унищожава техните шансове за развитие.

Могат да се посочат още много и много подобни недомислици, но те очевидно са без значение за управляващите. Тяхната съвкупност сочи едно – че цялата тази енергийна стратегия, която непрекъснато се позовава на директивите на ЕС, всъщност е съставена само с една цел – да прокара взетото вече решение за строежа на АЕЦ “Белене” през вота на Народното събрание.

Това не трябва да се допуска – ако има гражданско общество или изобщо мислещи хора в тази страна. Този вот всъщност цинично заобикаля гражданската дискусия по един проект, който е от съдбовно значение за нашето общо бъдеще. Затова и ние трябва да сме там – пред Народното събрание, когато това бъдеще се решава.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

101 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ecosapiens
  #101
 2. Big Papa
  #100
 3. N
  #99
 4. КОМЕНТАТОР
  #98
 5. Лебо
  #97
 6. българин
  #96
 7. Люба
  #95
 8. ОВНЕЮЩ
  #94
 9. гласоподавател
  #93
 10. българин
  #92

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.