Енергийният министър: Месец забавяне за новата цена на тока ще е фатален за НЕК

Енергийният министър: Месец забавяне за новата цена на тока ще е фатален за НЕК

Дори и един месец забавяне за вдигането на цената на тока ще е фатален за Националната електрическа компания (НЕК), каза в събота енергийният министър Теменужка Петкова пред Нова телевизия. Тя обясни, че има пълно доверие на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за планираното увеличение на цената на тока с 2% за бита и с между 13 и 20% за индустрията.

В четвъртък под натиск Народното събрание гласува едномесечно отлагане на влизането в сила на новите цени на електроенергията, които КЕВР трябва да вземе на 30 юни (вторник). Отсрочката бе гласувана с аргумент да се даде време на правителството да приложи всички възможни мерки за икономии в сектора.

В петък председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев и неговите фирми застанаха в авангарда на протестите на бизнеса срещу планираното поскъпване на тока. Домусчиев посочи корупцията в сектора и “ВЕИ-олигарсите“ като основните виновници за тежкото състояние на българската енергетика.

От изказването в събота на министър Теменужка Петкова обаче не се разбра какви точно резерви смята да използва правителството за смекчаване на удара върху бизнеса.

“Смятам, че всяко едно отлагане и забавяне във времето може би с повече от месец ще се отрази изключително негативно върху НЕК, защото НЕК генерира ежедневно дефицит. Така че, колкото по-бързо се намери решение на това как да се излезе от тази ситуация и как на практика да бъде подпомогната НЕК и да спре да генерира този дефицит, толкова по-добре“, каза тя.

Министър Петкова обясни, че в сектор “Енергетика“ определено има нужда от провеждане на операция “Чисти ръце“ и припомни вече проведените финансови инспекции на проектите АЕЦ “Белене“ и “Цанков камък“. Те показаха значителни нередности, но потънаха в прокуратурата.

“Това, което тогава беше направено като проверки и резултатите от тези проверки, те ясно посочват как точно са се случили нещата. Посочват конкретно хората, времето, в което са извършени тези нарушения, ние сме ги предали на органите на прокуратурата. Надявам се оттук нататък операция „Чисти ръце“да продължи чрез органите на прокуратурата“, каза министър Петкова.

Тя допълни, че сектор “Енергетика“ е в колапс и това се знае от всички. Според нея КЕВР действа адекватно предвид тежките условия.

“Нямаме основание да не вярваме на Комисията за енергийно и водно регулиране. Смятам, че всяко едно отлагане и забавяне във времето (на вдигането на цените) може би с повече от месец ще се отрази изключително негативно върху НЕК, защото НЕК генерира ежедневно дефицит. Така че, колкото по-бързо се намери решение на това как да се излезе от тази ситуация и как на практика да бъде подпомогната НЕК и да спре да генерира този дефицит, толкова по-добре“, каза още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?