Eнергийният регулатор също излезе в оставка

Не е ясно кога парламентът ще избере титуляри, а комисията е под пара заради цените и делото на ЕК за монополите

Eнергийният регулатор също излезе в оставка

Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕВР) също излезе в оставка, след като петима от шестимата членове на регулатора са депозирали оставките си в Министерския съвет още миналия понеделник - 18 февруари, съобщиха от комисията. Само един от членовете - Костадин Балачев, не е внесъл искане да бъде освободен, защото в момента се намира в отпуск по болест, уточниха от ДКЕВР.

 

Все още обаче няма официален отговор дали са приети оставките, които реално са били подадени ден след като председателят на регулатора Юлияна Иванова реши да се оттегли четири дни след назначението ѝ на 13 февруари заради разкрития, че неин онлайн магазин е продавал незаконно цигари.

ДКЕВР ще продължи работа в този си състав, докато не бъдат назначени нови членове и председател. Регулаторът има да приема редица важни наредби за регулирането и функционирането на пазарите на електроенергия и природен газ, заради което срещу страната ни има образувани наказателни процедури от Европейския съюз. Комисията също така в средата на март трябва да се произнесе за цените, които вятърни, слънчеви и на биомаса централи трябва да плащат за достъп до електропреносната и електроразпределителната мрежи. Очаква се и ДКЕВР да предложи модел за намаляване на цените на тока за бита, което да стане от април с увеличаване на квотата от евтината енергия от АЕЦ “Козлодуй“ за регулирания пазар и изваждане на количествата от скъпите въглищни централи.

Президентът Росен Плевнелиев настоя до края на седмицата парламентът да избере нови членове на ДКЕВР.

В момента в парламента е внесен проект за промени в закона за енергетиката, според които председателят и членовете на комисията да се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители. Кандидатурата на всеки един от седемчленния състав на ДКЕВР се предлага да се гласува от депутатите поотделно, а след това от тях да се избере председателят.

Тези корекции в Закона за енергетиката са предложени на 15 февруари от група депутати на ГЕРБ, а в понеделник се оказа, че същия ден допълнение на документа са внесли народните представителите Мартин Димитров от Синята коалиция и Диан Червенкондев от ГЕРБ. Неговият текст не е публикуван на сайта на парламента, но за вторник е насрочено заседание на комисията по икономика, енергетика и туризъм в Народното събрание, на което ще се разгледат тези поправки и допълнения на първо четене. Очакванията са в края на идната седмица парламентът да бъде разпуснат и при това положение много скоростно трябва да минат поправките за избора на регулатора и да бъдат предложени и гласувани членовете и шефът му.

 

Свой вариант за поправки з Закон аза енергетиката относно ДКЕВР изпрати и националният омбудсман Константин Пенчев до председателя на Народното събрание и до президента.

 

Общественият защитник предлага съставът на регулатора да се увеличи до деветима души, като председателят и четирима от членовете да се избират и освобождават с решение на Министерския съвет, а другите членове да се предлагат от граждански организации и да се назначават от правителството.

 

Според Пенчев изискванията за образователен ценз не бива да се прилагат за членовете на ДКЕВР от гражданската квота, което обаче поставя под съмнение компетентността на вземаните решения. В проекта на омбудсмана е разписано комисията да може да взема решения, ако на заседанието присъстват не по-малко от двама от членовете от гражданската квота.


Междувременно енергийни експерти от Българската стопанска камара (БСК) и от Движението за енергийна независимост (ДЕН) поискаха пазарът да се освободи максимално, а цените за бита да се определят при пълна прозрачност и с участието на работодателски, синдикални и граждански организации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес