ЕНП замести за кратко Борисов в спора срещу премиера

ЕНП замести за кратко Борисов в спора срещу премиера

Лидерът на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс влезе в спор чрез медиите с премиера и лидер на БСП Сергей Станишев за ситуацията в България. Мартенс е на посещение в страната по покана на ГЕРБ, а във вторник присъства на заседание на Националния политически форум на партията.

След като получи почетно членство и засипа с похвали Бойко Борисов, европейският политик откри огън по министър-председателя, отменяйки поне за ден в тази роля столичния кмет. Пред членовете на ГЕРБ Мартенс първо обясни, че ЕНП казва "не" на възможността ГЕРБ да преговаря с БСП за формиране на управляваща коалиция след парламентарните избори. После определи Борисов като "силен лидер", който "може да води страната напред".

След това лидерът на европейските десни поиска от Сергей Станишев да се извини за разпръскването на "евроскептицизъм" в България. Мартенс определи изявленията на министър-председателя, че Брюксел прилага двоен стандарт спрямо София като "неприемливи".

Станишев направи изявление в този смисъл в края на ноември миналата година след като 220 млн. евро по ФАР бяха спрени заради груби нарушения на българската администрация. Тезата за "двойния стандарт" бе развита на 30 януари и от лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Мартин Шулц по време на посещението му в София.

"Посланията, отправени по време на тази срещата между БСП и Шулц, бяха, че всичко в България е велико, България няма нужда от промени. Когато чета такива неща, аз се чудя, дали става въпрос за същата страна”, коментира Мартенс.

Станишев отговаря, въпреки че имал по-важна работа

Премиерът и лидер на БСП коментира с пренебрежителен тон забележките на европейския десен лидер. "Днес имам по-важна работа от коментарите на г-н Мартенс. Тя е да отида да направя първия ход в двубоя между Веселин Топалов и Гата Камски", обяви Станишев.

В отговор на обвиненията за насаждане на евроскептицизъм, премиерът заяви, че "го познават достатъчно добре и в България, и в Брюксел". "Правителството винаги е било отворено към критиките на ЕК. Бих казал, че аз съм най-еврооптимистичният", самоопредели се лидерът на БСП. Според него е "естествено" посещението на Мартенс да е с цел подкрепа за ГЕРБ преди изборите.

Лидерът на ЕНП нападна българските управляващи и заради намерението им да се проведат отделни избори за Народно събрание и Европейски парламент през лятото. "Която и да е демократична държава във времето на финансова криза не трябва да си позволява да прави такова нещо. Никоя демократична страна не би си позволила да организира избори по време на лятна ваканция”, добави европейският политик.

Според него е "справедливо да се каже", че сегашното правителство е отговорно за проблемите на България. Той припомни връзките между управляващи лица и основни играчи в сивата икономика. "Парите, които трябва да отидат за подобряването на живота на хората, всъщност отиват в джобовете на корумпирани политици и гангстери", заяви Мартенс.

Станишев не коментира този кръг въпроси, но за сметка на това атакува Мартенс за това, че е определил тезата на Борисов за "материала" като "искрена". Лидерът на БСП отново определи изявленията на столичния кмет за пенсионерите като  "опасни".

Самостоятелно управление

В присъствието на Вилфрид Мартенс от ГЕРБ обещаха, че ще правят само "принципни коалиции" и в никакъв случай няма да се съюзяват с БСП и ДПС. Председателят на партията на Бойко Борисов Цветан Цветанов прокламира как "ГЕРБ ще състави самостоятелен кабинет и ще носи политическата отговорност”.

"Ние се подготвяме да реализираме успешна социална пазарна икономика. България има нужда от различен ритъм на промени и развитие”, коментира пред политическия форум Цветанов.

ГЕРБ представи и девет мерки за преодоляване на щетите от световната финансова криза в България. Според партията кризата ще бъде избегната с "редовен обществен диалог", набиране на еврофондове, преглед на нарушенията при тяхното усвояване и даването им на  прокуратурата, предприемане на спешни мерки в селското стопанство, превенция на данъчните престъпления, намаляване на административните пречки пред бизнеса и насърчаване на инвестициите със строеж на инфраструктура.

Споделяне

Още по темата

Още от България