ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини

ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини

Единодушно всички групи в Европейския парламент настояха Европейската комисия да осигури прозрачност на договорите, които е сключила с производителите на ваксини срещу Covid-19, предаде БТА от Брюксел.

Необходима е повече прозрачност, за да се убедят хората, че печалбата за производителите не е на първо място, заяви групата на Европейската народна партия. Групата на социалистите и демократите настоя, че прозрачността на договорите ще послужи срещу дезинформацията за ваксините.

Групата "Обнови Европа" упрекна ЕК в липса на прозрачност и отбеляза, че все още няма отговори на основни въпроси, например защо се бавят доставките на ваксини. Необходими са повече усилия, за да се спечели доверието на гражданите, добавиха либералите.

Според групата "Идентичност и демокрация" комисията е преговаряла с производителите "на тъмно", самоличността на преговарящите е тайна, а днешното състояние на имунизацията в ЕС е карикатурно. Според Зелените преговорите са водени в дълбока тайна, а ЕК се е поддала на искането договорите да останат скрити и това е обида за демокрацията.

Европейските консерватори и реформатори настояха за прозрачност и информационни кампании. Групата "Левите" (до миналата година групата "Европейска обединена левица") упрекна ЕК, че се е огънала пред исканията на производителите на ваксини, макар да е осигурила пари от европейските данъкоплатци, за да ги подкрепи. Време е хората да се надигнат, за да се предотврати трупането на печалби от пандемията, допълниха от тази парламентарна сила.

От името на португалското председателство на Съвета на ЕС Ана Закариаш отбеляза, че гражданите имат нужда от прозрачност и доверие. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис обеща ЕК да се опита да осигури достъп до договорите, след като по-рано се съгласи данните да бъдат недостъпни с обяснението за търговска тайна.

Необходимо е производителите на ваксини да осигурят ясен график за доставките, заяви Кириакидис.

Тя съобщи, че Pfizer ще осигури достъп до рамковото споразумение, сключено с Европейската комисия. Кириакидис не посочи срок, в който това ще се случи, нито дали части от договора няма да бъдат предварително заличени.

По нейните думи предстои и други производители да дадат достъп до договорите. Досега това направи само CureVac, чиито ваксини все още не са одобрени в ЕС. Евродепутати днес уточниха, че значителни части от документа, достъпен само в секретна канцелария на ЕК, са заличени. ЕП днес единодушно поиска договорите да бъдат разкрити.

Затрудненията днес са свързани с липсата на достатъчно възможности по света за производство на поръчаните количества ваксини, поясни Кириакидис. По нейните думи с очакваното този месец одобрение на трета ваксина в ЕС се осигуряват необходимите количества препарат за имунизирането на всички пълнолетни европейски граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус