ЕП призова Кадафи да освободи незабавно българките

Европейският парламент (ЕП) призова либийския лидер Муамар Кадафи да освободи незабавно петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт за умишлено заразяване със СПИН на близо 400 либийски деца. Резолюцията на ЕП бе одобрена в четвъртък с 567 гласа "за", един "против" и седем "въздържали се".

Полковник Кадафи да направи необходимото за незабавното им освобождаване, а при липса на положителен изход от делото, Еврокомисията и Европейският съвет да обмислят преразглеждане на общата политика на ЕС към Либия, се казва още в резолюцията.

ЕП осъди решението на Наказателния съд в Либия от 19 декември 2006 г., което повторно призна за виновни и осъди на смърт петте български медицински сестри и палестинския лекар. Депутатите подчертават, че от януари 2007 г. процесът в Бенгази директно засяга петима граждани на ЕС.

Либийските власти са призовани да анулират смъртните присъди и да разрешат на случая на хуманитарна основа.

“Това ще създаде необходимите условия за продължаване на общата политика на ЕС по отношение на Либия”, пише в резолюцията.

В нея се посочва, че ЕК и Европейският съвет трябва да предприемат действия спрямо либийското правителство за бързо освобождаване на медиците.

При липса на положителен изход от делото ЕП призовава Комисията и Съвета да обмислят преразглеждане на общата политика към Либия във всички съответни сфери, в които Съюзът счита това за необходимо.

Същевременно евродепутатите изразяват пълна солидарност с жертвите на заразяването със СПИН в Бенгази и призовават Комисията, Съвета и държавите членки да продължат да оказват помощ за прилагането на Плана за действие срещу ХИВ и да подкрепят Международния фонд – Бенгази.

В деловодството на ЕП бяха внесени общо шест проекта за резолюция от отделни депутати от политическите фракции в парламента. В крайна сметка предложенията бяха обобщени в едно, което е от името на групите на Европейската народна партия, на социалистите, на либералите и демократите,  европейската левица, "зелените".

Заседанието, на което бе приета резолюцията, бе председателствано от новоизбрания председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг. Той съобщи, че президентите на България и Румъния ще бъдат поканени в ЕП по повод приемането на двете държави в ЕС и вече пълноправното присъствие на депутати от двете страни в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България