Фондация “Кадафи”: Натискът на ЕС за българките може да има обратен ефект

Фондация “Кадафи” предупреждава, че призивите на Европейския парламент (ЕП) за оказване на натиск над Либия и всякакви мерки на ЕС срещу Триполи за освобождаване на петте български медицински сестри, могат да имат негативни последици. Това се казва в комюнике на фондацията, разпространена в петък от базираното в Лондон интернет издание Middle East Online, предаде kafene.net.

Middle East Online обяснява, че фондацията, ръководена от сина на либийския лидер Муамар Кадафи, участва в преговорите за съдбата на петте медицински сестри и палестинския лекар. Шестимата бяха осъдени на смърт на 19 декември, след като либийски съд потвърди обвинението, че са заразили умишлено 426 деца в болница в Бенгази с вируса на СПИН.

Преди ден ЕП прие резолюция, с която призова Либия да отмени смъртните присъди, защото в противен случай политиката на ЕС спрямо северноафриканската държава може да бъде преразгледана.

Евродепутатите настояха либийските власти да се откажат от смъртното наказание и да разчистят пътя за бързо решаване на проблема на хуманитарна основа.

Подновеният натиск на ЕС "ще изведе случая от юридическия му аспект и ще го въведе в политически аспект", се казва в комюникето на Фондация “Кадафи”.

Посочва се още, че "подобен натиск може да попречи на посредническите усилия за уреждане на въпроса".

Министрите на ЕС готвят внимателно балансирано изявление

Дипломати в Брюксел заявиха, че външните министри на ЕС ще действат много внимателно на насрочената за понеделник среща, за да се избегне влошаване на обстановката, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Според проект за декларация по СПИН-делото в Либия външните министри ще изразят "дълбока загриженост" за съдбата на медиците и ще призоват към "положително, справедливо и незабавно решение" по техния случай. Едновременно с това те ще оставят отворена възможността за облаги за Либия, вместо да заплашват със строги мерки.

"Изявлението на външните министри вероятно ще включва и идеята, че отношенията между Либия и ЕС биха могли да продължат да се развиват, ако случаят бъде решен", подчерта дипломатически източник, цитиран от Ройтерс. Той добави, че заради ограничените връзки на Брюксел с Триполи в момента ползата от заплаха с преразглеждане на тези отношения ще бъде много малка.

Обстановката изисква “много внимателно балансиране", подчерта друг дипломат. "Ние искаме да накараме Либия да разбере, че начинът, по който бе воден процесът, е неприемлив. Едновременно с това, погледнато от страната на Либия, това е техен съдебен процес и затова не им харесва да им казват, че трябва да действат различно. Ако искаме в даден момент сделка с Кадафи, трябва да определим рамки за публичния аспект на проблема", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?