Акции на роднини на медиците срещу българските власти

По-нататъшните действия на българското правителство по делото в Либия се усложняват значително заради промените в адвокатския екип на медицинските сестри и натиска на техните роднини да бъдат приети условията за откуп или размяна на българките срещу осъдения в Шотландия либиец. Роднините освен това учредяват фонд, за да могат да заведат дела срещу български служители, които, според тях, са виновни за трагедията на медиците.

Адвокат Владимир Шейтанов, който преди пет години бе отстранен от защитата на медиците, сега отново ще бъде привлечен в адвокатския екип, по изрично настояване на Нася Ненова и Валя Червеняшка – две от осъдените медицински сестри. Външният министър Ивайло Калфин в четвъртък оспори тезата на Шейтанов за пренасяне на СПИН процеса в друга арабска държава. Калфин се позова на специалисти по международно право, според които това може да стане само със съгласието на либийската държава.

Калфин, който по-рано предупреди за риска от забавяне на процеса и разнобой в защитата след връщането на Шейтанов, изрази надежда и занапред адвокатите на българките да имат една и съща стратегия и да говорят едно и също по време на съдебните заседания.

По думите на Калфин формирането на адвокатския екип е изцяло в правомощията на министъра на правосъдието Георги Петканов.

Българските адвокати на сестрите вероятно ще се съберат следващата седмица, за да обсъдят мотивите по обжалване на повторните смъртни присъди пред Върховния съд на Джамахирията. На срещата освен координатора на защитата Траян Марковски, адвокатите Пламен Ялнъзов и Георги Гатев, вероятно ще присъства и адвокат Владимир Шейтанов. Той бе упълномощен от Нася Ненова и Валя Червеняшка за техен защитник.

Очаква се българските адвокати на медиците да заминат за Триполи до края на месеца, за да обсъдят с либийския защитник Осман Бизанти последните подробности по внасянето на жалбата, което трябва да стане до 17 февруари.

Фонд ще събира пари да съди виновни българи

Емил Узунов, съпругът на Валя Червеняшка, който е основният инициатор за връщането на адвокат Шейтанов, обяви в четвъртък поредна инициатива –  учредяване на фонд за защита на българските медицински сестри в Либия. Той ще се нарича  “Фонд за защита на жертвите от процеса в Либия по дело 4499” и целта му ще бъде и събиране на средства за даване под съд на виновните българи за трагедията. Това вероятно ще става чрез SMS-и и други прояви, каза Узунов след среща на роднините с кмета Бойко Борисов.

”Поставя се и въпрос пред главния прокурор Борис Велчев – кога най-после ще бъдат предприети репресивни мерки срещу българите, виновни за трагедията, които продължават да работят в Министерството на външните работи”, заяви Узунов. Той назова имената на Людмил Спасов (бивш посланик в Либия), Румен Петров (бивш съветник в българското посолство в джамахирията) и Петко Димитров (бивш директор на дирекция "Близък Изток и Африка", настоящ посланик на страната ни в Израел).

Като повтори, че отдавна не разчита на държавата и ѝ няма доверие, той каза още, че е отстранил адвокатите Пламен Ялнъзов и Осман Бизанти от защитата на неговата съпруга Валя Червеняшка още преди един месец. “Вместо да се вайкат сега, че делото ще бъда забавено, защото Шейтанов не е конституиран, да бяха предприели съответните действия”, каза Емил Узунов. Според него досега неговата съпруга не е имала абсолютно никаква юридическа защита, а междуведомствената комисия за делото в Либия към правосъдното министерство нямала никакви данни какво се случва през последните 8 години.

“Без откуп няма да стане”

В същото време роднини на други две медицински сестри в Либия призоваха да бъдат изпълнени исканията на Джамахирията за откуп или за размяна на българските срещу излежаващия присъда за атентата над Локърби либиец.

“Без откуп няма да стане", каза Зорка Аначакова, майка на Кристияна Вълчева, след завръщането си от Либия късно снощи. Тя отправи молба към британските власти за размяна с осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи.

"Като Кадафи каза, че иска Меграхи, моля да му го дадат", каза тя.

На близките на медицинските сестри бяха позволени пет срещи в затова “Джудейда”, но те се оплакаха, че са имали множество проблеми при свижданията и се налагало да чакат с часове, докато ги допуснат.

Надяваме се да чуем, че либийците искат преговори, разчитаме на добрата воля и дано да се случи, каза Станка Стойнова, майка на Нася Ненова.

Разчитаме на институциите да действат, както нашите, така и тези на ЕС и САЩ. Много се говори, но досега няма резултати. Не трябва да гледат само търговските интереси, а чисто човешките, добави тя.

България и партньорите ѝ от ЕС и САЩ са против обвързване на делото срещу българските медицински сестри с атентата над Локърби. София освен това отказва да плаща откуп за свободата на медицинските сестри, защото това би било признаване на вина, каквато нямат.

Станка Стойнова и Зорка Аначкова потвърдиха, че дъщерите им са настояли за включването на адвокат Владимир Шейтанов в защитата им, тъй като той е добър професионалист и знае много.

Не било етично да се коментира връщането на Шейтанов

Всеки има право да прецени най-добре как да бъде организирана неговата защита, коментира заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев, който също се завърна от посещение в Либия.

Мисията ми беше да подпомогна защитата на нашите сънароднички в Либия за следващия етап на делото, а не да ги убеждавам да не променят екипа на защитата си, заяви Ганев.

Българските власти са против смяна на адвокатския екип, като посочват риска от забавяне на процеса. Преди ден обаче министърът на правосъдието Георги Петканов каза, че ще се съобразят с желанието на медицинските сестри.

Маргарит Ганев, който е разговарял с осъдените българки в “Джудейда”, отказа да коментира искането на Червеняшка и Ненова адвокатите Осман Бизанти и Пламен Ялнъзов да бъдат освободени и на тяхно място да бъде включен Шейтанов.

Не мисля, че е етично това да бъде коментирано, уточни той.

Според Шейтанов, който бе първият български адвокат на медиците в Либия и бе отстранен от предишното правителство през 2002 г. след писмени декларации на подсъдимите, оттук нататък делото трябва да бъде изведено от Либия в друга арабска държава.

Засега това мнение не се споделя от българското правителство, нито от останалите адвокати на българките.

Зам.-министър Маргарит Ганев информира, че не е могъл да се срещне с либийския защитник Осман Бизанти, който не се завърнал в Либия по време на неговия престой там. Целта на визитата на Ганев беше да разговаря както с медицинските сестри, така и с Бизанти, за да се съгласуват действията за следващата фаза на процеса – обжалването на повторните смъртни присъди, обявени на 19 декември.

Както Маргарит Ганев, така и роднините на осъдените сестри казаха, че те не се чувстват добре здравословно и са морално изтормозени.

За тях всяко следващо отлагане крие все повече и повече опасности, каза зам.-министърът. 

Той обясни, че в либийското процесуално законодателство няма условия, при които да може да се прогнозира кога ще бъде насрочено делото пред Върховния либийски съд. Единственият законово определен срок е, че писмените жалби на защитата се внасят до 60 дни след произнасянето на присъдата.

На срещата си с главния секретар на либийското правосъдно министерство Ганев е поставил въпроса за режима на свиждания и контакти на медицинските сестри. Получил обяснение, че след присъдата от 19 декември статусът на медицинските сестри се е променил и те вече са  осъдени, докато преди това са били само обвиняеми.

Маргарит Ганев от своя страна разяснил на либийските си колеги принципите на модерното право и презумпцията за невиновност до произнасяне на последната възможна инстанция и до влизането на присъдата в сила. Той е помолил този въпрос да бъде представен пред компетентните органи, защото всякакво посегателство върху режима на свиждане се отразява върху спазването на законните права на българските медицински сестри.

Друг поставен от Ганев въпрос е за свободата на придвижване на д-р Здравко Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?