София се опитва да убеди ЕС за по-силен натиск върху Кадафи

София се опитва да убеди ЕС за по-силен натиск върху Кадафи

Италианският министър-председател изрази силната подкрепа на страната си за решаване на проблема с българските медицински сестри в Либия и увери, че ще се използват "всички инструменти за постигане на целта - медицинските сестри да бъдат върнати в България".

"Убеден съм, че всички допълнителни мерки за решаване на този проблем трябва да бъдат съпътствани от дебат на международно ниво и от мобилизиране на още повече държави", заяви Романо Проди в София на съвместна пресконференция с българския си колега Сергей Станишев.

Той обаче беше уклончив по отношение на евентуални икономически санкции срещу Либия. Такива засега ЕС се въздържа да предприеме.

Трудно е да се излезе от сферата на дипломацията

"Ще продължа да се ангажирам и да съдействам. Трудно е да се излезе от сферата на дипломацията, но аз ще продължа срещите си с още по-силно международно действие", посочи Романо Проди.

От своя страна Сергей Станишев каза: "Не може да се говори само за тиха дипломация за случая с българските медицински сестри в Либия. И не бива да се създава впечатление, че дипломацията е единственият инструмент за решаване на проблема. България разчита на солидарността и подкрепата на своите партньори в ЕС.”

Миналата седмица президентът Георги Първанов заяви, че солидарността на европейските ни партньори е поставена на изпитание с оглед усилията ни за успешно решаване на проблема с Либия.

В същото време Станишев заяви на съвместната пресконференция с Проди, че Италия е сред най-активно съдействащите страни за намиране на справедлив изход за българските медици в Либия. Той припомни, че над 200 либийски деца се лекуват в италиански клиники.

Италианският премиер сподели позицията, че делото срещу българските медицински сестри не може да бъде обвързвано със случая “Локърби” и италиански експерти са категорични за това.

Той посочи, че е работил за решаване на казуса и извън сферата на “тихата дипломация”: “Опитал съм много възможности, но за съжаление с не много голям успех”, каза Проди. В разговор с либийския лидер Муамар Кадафи, Романо Проди е заявил, че проблемът не засяга само България, а е проблем на съжителството между отделните държави.

По време на пресконференцията италианският премиер носеше трицветната лентичка с надпис "Не сте сами". Той изрази надежда, че скоро ще бъде постигнато споразумение, а сестрите да се завърнат в България.

ЕК предупреди евродепутатите за либийската резолюция  

ЕС трябва да направи преоценка на отношенията си с Либия, ако тя не освободи петте български медицински сестри и палестинския лекар, които са заплашени с разстрел, заявиха евродепутатите в сряда.

В проекторезолюция, която след ден ще бъде гласувана от Европейския парламент (ЕП) се казва, че продължаващият твърде дълго време случай вече засяга граждани на ЕС, след като България стана член на 1 януари.

Тя призовава либийския лидер Муамар Кадафи да освободи възможно най-бързо медиците и ЕС да вземе мерки, за да осигури това.

Страните членки на ЕС и Европейската комисия трябва да "обмислят в случай на липса на позитивно решение на случая, да преразгледат своята политика към Либия във всички области, така както съюзът намери за добре", посочва резолюцията.

"Това изпраща ясен сигнал към Либия за намеренията на ЕС и с помощта на страните членки и на ЕК ще покаже солидарността на ЕС по този въпрос," каза евродепутатът Филип Димитров пред Ройтерс.Той ръководи българската делегация в ЕНП - най-голямата група в ЕП.

В същото време Европейската комисия (ЕК) призова евродепутатите в Страсбург да не развалят "чрез импровизирани постъпки" разговорите водени от ЕС в Либия във връзка със случая на българските медицински сестри.

"Трябва да се внимава да не се компрометират вече започнатите действия и да не се засегне климата на разговорите с Либия чрез импровизирани постъпки", посочи европейският комисар по транспорта Жак Баро, който се изказа пред ЕП от името на комисията. "Става въпрос за много деликатен случай, който изисква дискретност от страна на ЕС, без в същото време да се отказваме от твърдостта що се отнася до освобождаването на българския и палестинския медицински персонал, задържан в Либия през 1999г.", уточни още Баро.

"Това не означава, че либийските власти могат да забравят, че бъдещето на отношенията им с ЕС зависи от решението на проблема", допълни комисарят.

Според представител на ЕК влиянието на комисията е ограничено, защото няма никакви програми за сътрудничество с Либия. "Водят се дискусии как да ги ангажираме (либийците) в енергетиката и в търговията, но максималното, което можем да направим, е да прекратим някои преговори", твърди източникът пред Ройтрес.

Греъм Уотсън, лидерът на групата на либералите, която е трета по големина група в парламента, заяви обаче, че това не е извинение. 

"Не е вярно, че не даваме пари на Либия, ние им даваме поне един милион евро като помощи всяка година и имаме съвместни проекти," каза Уотсън за Ройтерс. "Това, което бих искал е всички страни от ЕС да преосмислят двустранните си връзки с Либия, за да се окаже натиск над Триполи."

Случаят нанесе вреда на усилията на Кадафи да поднови връзките си със Запада след десетилетията на дипломатическа изолация, докато гневът в богатата на петрол страна расте, след като повече от 50 от заразените деца починаха.

Експерти смятат, че въпреки твърденията на Либия, че съдът е независим, съдбата на медиците в крайна сметка е в ръцете на Кадафи и зависи от геополитическите условия и усилията му за сближаване със Запада.

Либия съобщи, че случаят може да бъде разрешен от изпълнителен орган, т.нар., Висш съдебен съвет, в който правителството на Кадафи може да отмени всяко решение на съда.

Либия поиска от България, също така, 10 млн. евро на дете като компенсация, което според ислямското законодателство ще позволи на семействата на жертвите да помилват медиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?