Африканският съюз призова ЕС да не заплашва Либия

Африканският съюз призова ЕС да не заплашва Либия, за да освободи шестимата медици, осъдени на смърт за заразяване на стотици деца с вируса на СПИН и да остави съдебната система в страната да приключи работата си, предаде агенция Ройтрес, цитирана от kafene.net.

Миналата седмица Европейският парламент (ЕП) призова либийският лидер Муамар Кадафи да отмени смъртните присъди, защото в противен случай политиката на ЕС спрямо северноафриканската държава може да бъде преразгледана.

"Комисията на Африканския съюз е загрижена от заплахите в резолюцията, приета от ЕП, които призовават за преразглеждане на общата европейска политика, ако не бъде прието искането за освобождаване на медиците," се казва в декларация на организацията, която обединява африканските страни.

"Призоваваме световната общност да позволи на съдебната система в Либия да приключи работата си, включително апела, отправен към либийското правителство и неговия лидер за решаване на проблема."

В понеделник ЕС обеща подобряване на отношенията с Либия, ако медиците бъдат освободени бързо.

Африканският съюз поиска от ЕП да не политизира съдбата на медиците и на засегнатите деца.

Също в четвъртък либийската агенция ДЖАНА съобщи, че заместник-председателката на германския Бундестаг Герда Хаселфелд е похвалила справедливостта и независимостта на либийската съдебна система и изразила уважението си към нейните присъди, предаде БТА.

Герда Хаселфелд подчерта значението на отношенията между Германия, която е ротационен председател на ЕС, и Великата джамахирия като важна страна в района и мост към сътрудничеството и общуването между Африканския и Европейския съюз. Германската гостенка се срещна в Триполи с либийския заместник-министър на външните връзки, добавя ДЖАНА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?