"Епъл" и "Самсунг" глобени заради "планирано остаряване" на смартфоните

"Епъл" и "Самсунг" глобени заради "планирано остаряване" на смартфоните

Технологичните гиганти "Епъл" (Apple) и "Самсунг" (Samsung) бяха глобени с милиони евро всеки от италианската служба за защита на конкуренцията и пазарите заради "планираното остаряване" на смартфоните им, предадоха световните агенции в сряда.

"Санкцията за "Епъл" е 10 милиона евро, а за "Самсунг" - 5 милиона евро, тъй като са прилагали "нечестни търговски практики", съобщи антитръстовият орган. Неговото разследване е установило, че двете компании са насърчавали потребителите си да изтеглят на телефоните си софтуери, предназначени за по-новите им модели и така устройствата забавяли своята функционалност. В крайна сметка обновяванията на операционната система на телефоните "са предизвикали сериозни неизправности и така са ускорили подмяната им", посочва италианската служба, която е първата, наложила подобна глоба на компаниите, срещу които са проведени много разследвания. Глобата за "Епъл" е по-голяма, защото компанията е премълчавала важни данни за поддръжката на батерията, които биха могли да удължат живота ѝ.

По същество "Самсунг" е накарал собствениците на смартфоните Галакси Ноут 4 (Galaxy Note 4) да инсталират нова версия на Андроид (Android), предвидена за новия модел Ноут 7 (Note 7). Така те са създали проблеми на собствениците на по-старите модели, които не са приспособими с новата програма.

Същото се отнася и за "Епъл", който е принудил притежателите на смартфони от серията Айфон 6 (Iphone 6) да инсталират операционна система, която е разработена за Айфон 7 (Iphone 7) и след това да я обновят. По този начин собствениците на айфоните се сблъскват със същите проблеми.

Глобените гиганти заявиха, че ще обжалват санкцията.

Двете компания също така ще трябва да публикуват на своите италиански сайтове решението на антитръствоия орган.

Споделяне

Още по темата

Още от IT

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?