Епидемията от Covid-19 в Ню Йорк вече върви към спад

Обезпокоителен ръст на заразените в Турция

Епидемията от Covid-19 в Ню Йорк вече върви към спад

Жертвите на коронавируса в САЩ са се увеличили до над 40 000 в неделя, което е най-големият брой в света и близо два пъти над починалите в следващата страна в черната класация - Италия, сочат изчисления на университета "Джонс Хопкинс" и Ройтерс, цитирани от БТА.

САЩ достигнаха прага от 10 000 починали 38 дни след установяването на първия случай на 29 февруари, но само след още пет дни бе преминат прагът от 20 000. За нарастване на жертвите от 30 000 до 40 000 бяха необходими четири дни, с отчитане на случаи, когато не са правени тестове, но Covid-19-19 е посочен като вероятната причина в град Ню Йорк.

САЩ са страната с най-голям брой потвърдени случаи в света- над 744 000. Новите случаи за 19 април са близо 29 000, което е най-слабото увеличение от три дни.

Губернаторите на щатите, който са най-тежко засегнати от коронавируса, спорят с президента Доналд Тръмп заради твърденията му, че имат достатъчно тестове и трябва бързо да задействат отново икономиките си. Същевременно са планирани нови протести срещу удължаване на ограничителните разпоредби.

В Ню Йорк броят на хоспитализираните и смъртните случаи продължават да намаляват. Губернаторът Андрю Куомо заяви, че изглежда щатът е достигнал платото на епидемията, отбелязва ДПА.

Низходящата тенденция в хоспитализацията носи облекчение на щата, който е епицентърът на болестта в САЩ с близо 14 000 жертви, включително 540 през последните 24 часа.

Куомо обаче предупреди, че нещата няма да се върнат бързо към нормалното.

"Звярът е все още жив и може отново да се надигне", каза той, отправяйки предупреждение срещу преждевременното смекчаване на ограничителните мерки.

В Европа смъртните случаи на пациенти с коронавирус надхвърлиха 100 000, а жертвите на пандемията по целия свят вече достигат162 070.

Глобално броят на заразените с вируса е 2 356 475, по данни на университета "Джонс Хопкинс".

В Италия нивото на заразените започва да намалява. В неделя бяха отчетени 486 нови случая, с 323 по-малко от предишния ден. Броят на починалите от Covid-19 в неделя е 433, с 49 жертви по-малко от събота. Общо починалите от коронавирус в страната са 23 660.

Във Великобритания общият брой на смъртните случаи достигна 16 060 в неделя, съобщи здравното министерство.

Британското правителство все още не мисли за смекчаване на карантината, въведена преди почти четири седмици за ограничаване на епидемията, заяви министърът от кабинета Майкъл Гоув по телевизия "Скай нюз". "Фактите и научните препоръки в този момент сочат, че не бива да мислим засега за вдигане на тези рестрикции", каза министърът, цитиран от Ройтерс.

В същото време главният санитарен лекар на страната предупреди, че не бива да се твърди уверено, че пикът на епидемията е преминат.

Проблем за страната е, че в болниците няма достатъчно лични предпазни средства за медицинския персонал, който е изложен на риск от зараза.

На този фон добрата новина е, че 99-годишният ветеран от Втората световна война Том Мор продължава да събира средства за подпомагане на здравната система. Самият той е инвалид и се придвижва с инвалидна количка из парка до своя дом. Казва обаче, че колкото и да му е трудно, ще преодолее всичко и че към момента, когато в края на този месец ще навърши 100 години, той ще премине сто пъти цялата 25-метрова дължина градината.

Том Мор до такава степен порази въображението на британците, че неговият благотворителен фонд за подпомагане на медиците вече събра над 23 млн. паунда.

Независимо от строгите мерки срещу разпространението на вируса, парковете във Великобритания остават отворени.

Броят на потвърдените заразени с коронавируса в Турция днес достигна 86 306 души, съобщи здравният министър Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс.

Това е най-високият брой освен в няколко страни от Европа и в САЩ, повече дори и от обявеното от Китай.

Увеличението е с почти 4000 заразени за денонощието. Още 127 души са починали, като смъртните случаи са вече 2017.

Съобщава се и за 11 976 излекувани. Само за последните 24 часа в страната са извършени 35 344 теста за вируса, а общо досега те са над 634 000. По този показател Турция се нарежда на седмо място в света.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?