Епископската базилика в Пловдив откри предпремиерно врати със Стена на толерантността

Сн. Под тепето

Епископската базилика в Пловдив отвори предприемрно врати в четвъртък, когато под покрива на бъдещия музей се събраха посланици и официални лица от 23 държави, екипът на фондация "Америка за България", членовете на директорски ѝ борд, граждани и журналисти. Всички те почетоха с едноминутно мълчание паметта на жителите на Пловдив, чийто тленни останки бяха открити в средновековния некропол при археологическите разкопки в последните години.

До абсидата на раннохристиянския храм кметът Иван Тотев и председателят на борда на директорите на "Америка за България" Крис Матлън откриха плоча в почит на незнайните жители на средновековния град.

През VІ в. във Филипопол е имало земетресение, което е срутило храма, който през средновековието е бил превърнат в некропол. "Костите се съхраняват. Търси се подходящо място да бъдат препогребани и да намерят покой", отбеляза археоложката Жени Танкова.

"Нещо, което започна като малък проект преди няколко години, се превърна в един дар за България, който не се побира в нашето въображение. Ние от "Америка за България" приехме да разгледаме този проект, защото знаехме, че този обект ще стане важна туристическа дестинация в страната. Както каза г-н Тотев, този проект е отличен пример за публично-частно партньорство. Благодарни сме за това партньорство на Община Пловдив, както и на частни компании, които се включиха в проекта, като ЕВН, както и на "Идеал Стандарт". Благодарим и на фирмите в Пловдив, които осиновиха птица от мозайките", каза Крис Матлън, цитиран от сайта "Под тепето".


Сн. Под тепето

Той подчерта, че следващата цел е уникалната базилика да влезе в списъка на ЮНЕСКО.

Предпремиерната церемония завърши с откриването на Стената на толерантността с посланията на посланици от 23 държави, отправени на същото място преди няколко месеца.

Първото послание, гравирано на стената, са цитат на думите на Васил Левски до Любен Каравелов: "Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност".

Посланието на американското посолство гласи "Любовта е единствената сила, способна да превърне врага в приятел".

В Епископската базилика са експонирани над 2 дка римски мозайки на две нива. Официалното откриване на музея ще бъде през ноември.


Сн. Под тепето

"Това е специално място, чакало 17 века правилните хора и момент, за да възкръсне отново", отбеляза кметът Иван Тотев. Той подчерта, че реставрирането на Епископската базилика е най-големият публично-частен проект между общината и "Америка за България". Инвестицията за него е над 15 млн. лева.

"Този обект ще стане важна туристическа дестинация", прогнозира Крис Матлън, шеф на борда на фондацията.

Споделяне

Още от Общество