Ердоган поиска от Радев доставки на етанол за Турция

Румен Радев, сн. БГНЕС

Борбата с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Това e общата позиция на държавните глави на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, които проведоха в петък телефонен разговор по инициатива на турския президент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава поставил въпроса за облекчаване на превоза на български граждани с онкологични заболявания, чието животоспасяващо лечение се провежда в болници в Турция.

Президентът Ердоган се ангажирал да постави въпроса за разрешаване в ресорните министерства.

Турският президент призовал от своя страна за гъвкавост и разрешение на износа на етанол от България за Турция, необходим за производство на дезинфектанти. Президентът Радев посочил, че при първа възможност страната ни приоритетно ще възстанови доставките на етанол за своята съседка.

В условията на тази криза България и Турция отново доказаха, че са добри приятели и съседи, заявили двамата президенти.

Румен Радев благодарил за своевременното решение на турската страна за пропускане на тежкотоварните камиони през българо-турската граница без да се прилага 14-дневна карантина за шофьорите, което е от значение не само за двете страни, а и за Европа.

Да бъде преустановена наскоро въведената практика транзитно преминаващите през България турски граждани да информират предварително чрез дипломатическо или консулско представителство за пътуването си, призовал Ердоган.

Радев поздравил турския си колега за предприетите мерки в борбата с коронавируса и за оказването на социална и икономическа подкрепа на засегнатите, която да смекчи негативните ефекти от кризата.

Българският държавен глава изразил признателността си за бързата реакция на Турция, която първа предостави на страната ни медицински материали и предпазни средства.

Реджеп Тайип Ердоган отбелязал съдействието на Турция при евакуирането на 46 български граждани от Мароко.

Споделяне

Още от България