ЕС: Атентатите са война срещу демокрацията

Световната реакция към днешните атентати в Мадрид, в които загинаха близо 190 души и 1250 бяха ранени, е съизмерима с шока и яростта, с които предизвикаха терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

Високопоставени европейски и испански политици, включително председателят на Европейската комисия Романо Проди, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана и комисарите Антониу Виторину, Крис Патън и Лойола де Паласио, днес излязоха в Брюксел на мълчаливо шествие в знак на солидарност с Испания. Към тях се присъединиха стотици обикновени граждани.

Депутати от Европейския парламент предложиха 11 март да бъде обявен за Европейски ден в памет на жертвите на тероризма.

Председателят на Европейският парламент Пат Кокс заяви, че бомбените атентати в Мадрид са на практика "обявяване на война срещу демокрацията".

Кокс обяви едноминутно мълчание в началото на днешното пленарно заседание и съобщи, че флаговете на Испания и на Европейския съюз ще бъдат спуснати до средата на пилоните си.

Парламентарният шеф припомни, че в края на тази седмица в Испания има избори. "Нека неделята да покаже, че испанската демокрация е изпълнена с решимост да надделее над тероризма", призова Кокс.

Американският държавен секретар Колин Пауъл заяви, че подкрепя Испания срещу "злото на тероризма на ЕТА". САЩ застават решително зад Испания в борбата срещу тероризма във всичките му форми, увери той. По думите на Пауъл, "нито един политически довод не може да оправдае предумишленото убийство на невинни хора".

Британският премиер Тони Блеър заяви, че атентатите в Мадрид показват "терористичната заплаха, пред която сме изправени в редица страни", и подчертават необходимостта борбата срещу тероризма да се води на международно равнище.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер нарече атентатите "безумен акт на варварство", предаде АФП. Той заяви още, че изпитва "ужас и гняв" след "тези чудовищни терористични атаки", и съобщи, че е изразил съболезнования пред испанския външен министър Ана де Паласио. Де Хоп Схефер увери, че НАТО е твърдо решена "да продължи усилията си в борбата срещу тероризма".

От името на председателството на ЕС и ирландският министър на външните работи Брайън Коуен осъди атентатите и изрази "ужас и отвращение".

Папа Йоан Павел Втори нарече нападенията в Мадрид "отвратителни". Той заяви, че е съпричастен с архиепископа на Мадрид, кардинал Антонио Мария Роуко Варела, и подчерта, че "тези непростими деяния обиждат Господ и накърняват фундаменталното човешко право на живот".

Съветът на Европа също осъди категорично атентатите в Мадрид. В изявлението на генералния секретар Валтер Швимер се посочва, че "нито една кауза на света не може да оправдае такава жестокост.

Правителства и политици от повечето държави заклеймиха атентатите и декларираха подкрепата си за испанския народ.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?