ЕС: Чакаме резултати от България

ЕС: Чакаме резултати от България

Страните членки на ЕС поискаха за пореден път от България реални резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, но не обвързаха напредъка в областта "Правосъдие и вътрешен ред" с присъединяването на страната ни към Шенген.

Съветът на външните министри подкрепи "обективността и балансирания анализ" на докладите на ЕК за напредъка в Румъния и България от юли и отбелязва, че в България са необходими по-съществени резултати в разследването, обвинението и съдебните процеси за корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Страните членки очакват от България и "недвусмислен политически ангажимент" към съдебната реформа.

Съветът отбелязва, че след препоръките на ЕК от юли 2008 година са предприети мерки в България, но са по-скоро на техническо ниво и имат ограничено въздействие.

В заключенията на заседанието на Съвета, който се проведе в понеделник и вторник в Брюксел, е посочено, че механизмът за мониторинг е подходящ инструмент и ще остане в сила докато двете страни не изпълнят европейските критерии. В документа обаче не е залегнало обвързването на механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи с присъединяването на страната към Шенген, за което настояваше група европейски страни начело с Холандия.

"Текстът потвърждава позицията на България за необвързване на механизма с други политики и инструменти на ЕС, като еврофондовете и присъединяването на страната към Шенген, както и за не прилагането на предпазни клаузи спрямо България в областта правосъдие и вътрешни работи", съобщиха от пресцентъра на Външно министерство. Според министър Румяна Желева решението на Съвета е голям успех на българската дипломация и "ясен сигнал от страна на европейските ни партньори за постигнатия от България напредък в тази област".

Съветът "Общи въпроси и външни отношения” призовава още България и Румъния да засилят усилията си, да предприемат всички необходими стъпки без забавяне и да демонстрират реални и трайни резултати.

След подновяването на натиска в ЕС за обвързването на напредъка в областите правосъдие и вътрешен ред с влизането ни в Шенген, правителството изпрати до страните членки списък с постигнати конкретни резултати през двата месеца на управлението, а външният министър Румяна Желева разговаря с холандския си колега Максим Ферхаген в Стокхолм.

В началото на септември Холандия обяви присъединяването към Шенгенското пространство би означавало изчезване на контрола в рамките на вътрешните граници и това не бива да се случва, докато не съществува достатъчно доверие между партньорите от Шенген.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа