ЕС форсира плановете за "Набуко"

ЕС форсира плановете за "Набуко"
Будапеща е домакин на срещата между европейски и централноазиатски представители, които ще се опитат да съживят проекта "Набуко", оценяван на 10 млрд. евро, чието изграждане би намалило зависимостта на Европа от руски газ.

От българска страна в срещата участват премиерът Сергей Станишев и шефове на държавната газова компания "Булгаргаз". В консорциума участват още Австрия, Германия, Унгария, Румъния и Турция

Газовият конфликт между Русия и Украйна даде нов тласък на плановете за изграждане на тръбопровода през Турция и Балканите, който да пренася газ от Централна Азия към Западна Европа.

"Няма по-голяма PR -кампания в света, която можеше да привлече толкова внимание към "Набуко", колкото руско-украинският конфликт. Това е най-добрата възможност за напредък от години насам", казва унгарският правителствен говорител Бернадет Будаи.

Предвидената дължина на трасето е около 3 300 км от Каспийския район през Турция, България, Румъния и Унгария до дистрибуторски център в Австрия. Очаква се "Набуко" да пренася 30 млрд. куб.м. газ годишно и да задоволява около 5 процента от газовите нужди на Европа.

Напредъкът обаче е бавен и има редица пречки, които могат да препънат проекта, предаде Ройтерс. Затова и очакванията от срещата в Будапеща не са високи.

На разговорите ще присъстват чешкият министър-председател Мирек Тополанек, чиято страна председателства ЕС, еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, правителствени представители от Азербайджан и Ирак, корпоративни представители от Туркменистан.

Най-сериозни са проблемите с осигуряването на достатъчно газ за тръбопровода, както и спорът с Турция заради настояването ѝ да задържа 15 на сто от суровината като транзитна такса.

Останалите пет страни, участващи в проекта, са против това.

Очакванията на Турция са на срещата в Будапеща този, както и други спорни въпроси, да бъдат уредени.

Анкара освен това обвърза подкрепата си за "Набуко" с преговорите за присъединяване към ЕС.

По време на посещението си в Брюксел миналата седмица турският премиер Ердоган заплаши да преразгледа подкрепата за "Набуко" в отговор на кипърско вето върху преговорни теми, свързани с енергетиката. Няколко часа по-късно обаче той се коригира и заяви, че никога не би използвал "Набуко" като оръжие в преговорите.

Несъгласията с Турция са една от причините за забавянето на проекта.

Най-големият проблем обаче е липсата на достатъчно източници, които да доставят газ за "Набуко". Единствено Русия, като има алтернативен проект – "Южен поток" – е осигурила достатъчно суровина и инфраструктура за реализацията му.

Руски представители са скептични към "Набуко". Запитан дали този проект би бил възможен без руски газ, първият вицепремиер на Русия и председател на "Газпром" Виктор Зубков заяви, че зад "Набуко" има големи амбиции, но не е достатъчно обмислен.

При неосигурени доставки на газ и без съгласие между правителствата, участващи в "Набуко", финансирането му остава под въпрос.

Банките нямат желание да предоставят средства преди да е подписано междуправителствено споразумение, да са договорени дългосрочни условия и да е осигурен газ за тръбата.

Потенциални доставчици като Туркменистан, Азербайджан и Казахстан отказват да подпишат, докато не се гарантира финансирането и тръбопроводът не бъде изграден.

Иран, който изрази готовност да доставя газ, е дипломатически неприемлив партньор, а иракската инфраструктура не е адекватна, посочват експерти.

Акционерите в "Набуко" – австрийската компания ОМВ (OMV), унгарската МОЛ (MOL), румънската "Трансгаз" (Transgaz), българската "Булгаргаз", турската "Боташ" (Botas) и германската РВЕ (RWE) – заявиха, че ЕС ще предостави гаранции или предварително финансиране, за да убеди включването на страни доставчици, както и на банки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?