Проблемите пред “Набуко“ намаляват

Проблемите пред “Набуко“ намаляват

В по-малка или по-голяма степен проблемите пред “Набуко“, свързани с разликите между европейското и турското законодателство, са разрешени и през юни 2009 г. ще бъде подписано междуправителствено споразумение за газопровода, в което ще е обертана необходимата политическа подкрепа от страна на Европейската комисия, на страните-участнички в проекта и регулаторите им. Това съобщи в петък на среща с журналисти в София Райнхард Мичек, директор на консорциума “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“, в който акционери с равен дал са турската “БОТАШ“, българската “Булгаргаз“, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE.

Парафирането на документа трябваше да стане миналия юни, но претенциите на Турция за транзита на природния газ през нейна територия го забавиха, включително в един момент Анкара реши да обвърже проекта с членството си в ЕС.

“Януарската газова криза обаче промени поведението на всички участници в “Набуко“ и сега настроенията са позитивни и с координацията на ЕК се върви към постигането на компромис, който ще бъде разписан в проектоспоразумение, чийто окончателен вариант ще се изготви през май, а юни ще парафираме документа“, посочи Мичек.

Това ще отпуши процесите по крайното техническо уточняване на маршрута на газопровода през териториите на всички страни участнички, както и изготвянето на оценка за въздействието на околната среда, за да може да се проведе обществено обсъждане за екологичния и социалния ефект на проекта, допълни мениджърът на проектната компания.

През втората половина на 2009 г. и началото на 2010 г. ще са ясни първите контракти за транспортиране на синьото гориво по “Набуко“. Мичек даде да се разбере, че са осигурени около 6-8 млрд. куб. м газ от Азербайджан, с които фактически ще стартира през 2014 г. експлоатацията на тръбопровода. При проведено миналото лято пазарно проучване сред търговци за евентуално осигуряване на суровина за транспортиране, компанията е събрала интерес от 55 търговци, които били готови да осигурят 25 млрд. куб. м, като доставките в перспектива нараствали на 60 млрд. куб.м.

Туркменистан отказва на Москва заради Европа

Планира се “Набуко“ да тръгне с първоначални 8-12 млрд. куб. м. газ, който да бъде удвоен, а пълният годишен капацитет от 31 млрд. куб. м. ще се достигне през 2019 г. с инсталирането на допълнителни компресорни станции.

Освен на азерски газ, от “Набуко“ разчитат и на количества от Узбекистан, Казахстан и Туркменистан, чиито представители в петък били заявили, че са отказали на Русия удължаване на газовите договори между двете страни, за да имат достатъчно количества за доставяне в Европа, каза Мичек. Той допълни, че са напреднали и възможностите за присъединяване на иракски газ към тръбата, а в дългосрочна перспектива и постигане на необходимата политическа стабилизация в Иран е реално и от там да има доставки за “Набуко“.

Египет е другата възможно дестинация, посочи мениджърът на проектната компания, като отново уточни, че дружеството няма да купува количествата за транзит през тръбата, а само ще осигурява достъп до нея и ще отговаря за транспорта. Реално доставчиците и потребителите ще сключват договорите си. Практически 50 процента от капацитета на тръбата е резервиран за акционерите, останалите ще се дадат на търговците.

Русия не е канена за акционер

Мичек не изключи Русия от списъка с доставчиците на газ за “Набуко“ като посочи, че не желае да тълкува изявлението на “Газпром“ от миналата седмица, че Русия е е отказала на поканата да участва в проекта.

“Не сме канили никого и не сме очаквали друг акционер, освен познатите шестима“, заяви представителят на международния консорциум. “Не изключваме никого като доставчик, Русия също, няма ограничение за алтернативни газови доставки“, допълни той

През 2010 г. ще бъде приключена инвестиционната част на проекта, за да започне строежът през 2011 г. За изграждането ще се използва планираната помощ от ЕС от 200 млн. евро в рамките на плана на ЕК за възстановяване на Европа. Тази безвъзмездна помощ ще даде сигурност на инвеститорите, коментира Мичек, но обясни, че няма детайлна информация за предоставянето и изразходването ѝ, срещи по въпроса предстояли.

“Убеден съм в навременното и успешното приключване на проекта“, заяви още Мичек, но допълни, че като всеки голям инфраструктурен проект и “Набуко“ крие рискове – технически, свързани със сроковете за изпълнение и др.

Първоначалните планове за старт на газопровода, дълъг 3300 км и оценяван на 7.9 млрд. евро, бяха за 2013 г.

С изграждането на “Набуко“ ще се осигурят и връзки със съществуващите газопроводи на територията на страните, през което ще минава проектът и това ще позволи транзит на газ и от юг на север и от запад на изток, което ще диверсифицира доставките и България може да стане газов хъб за бъдещо развитие на газоснабдяването на Европа, посочи още Мичек.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес