ЕС готви задължителна енергийна ефективност на сградите

Планира се да се обхванат всички типове недвижими имоти

Снимка: Архив

Европейският съюз планира да обяви в сряда  предложение за минимални стандарти за енергийна ефективност в строителството с надежда да намали въглеродните емисии и да създаде работни места в сектора на санирането, става ясно от проектодокумент, до който агенция "Ройтерс" е получила достъп.

Основен стълб в новата стратегия на ЕС ще бъде въвеждането на задължителен стандарт за минимална енергийна ефективност за съществуващите сгради в ЕС.

Еврокомисията ще предложи стандартите догодина след анализ, който да ѝ помогне да реши кога те да бъдат поетапно задействани и да определи конкретните нива на енергийна ефективност, които трябва да бъдат постигнати при всяка сграда.

Планира се да бъдат обхванати всички типове сгради.

Целта е собствениците на зданията да бъдат насърчени да модернизират недвижимите си имоти навреме, за да покрият новите стандарти, за което ще допринесе и финансиране от източници като възстановителния фонд на ЕС за 750 млрд. евро.

Европейската комисия е определила стратегията си "Реновационна вълна" като приоритетна в плана за намаляване на нетните парникови емисии на блока до нула към 2050 година.

"Ройтерс" посочва, че Еврокомисията не е коментирала проектодокумента, който може да претърпи изменения до обявяването, планирано за сряда, 14 октомври.

Енергийно неефективните сгради, повечето от които се отопляват с изкопаеми горива, са източник на над една трета от въглеродните емисии в ЕС и поемат над 40% от потреблението на енергия. Повечето сегашни сгради все още ще се използват през 2050 година, което може да подкопае зелените цели на ЕС, освен ако не бъдат модернизирани.

Предвижда се също годишният дял на санирането, целящо повишаване на енергийната ефективност на жилищни и нежилищни сгради, поне да се удвои до 2030 година, се допълва в проектодокумента.

В момента около 11% от вече съществуващите сгради в ЕС се реновират всяка година. Повечето ремонти обаче не са насочени към енергийния баланс на сградите и делът на "енергийните реновации" в ЕС е едва около 1%.

Инициативата може и да стимулира заетостта след пандемията от коронавируса със създаване на допълнителни 160 000 работни места в строителния сектор на ЕС до 2030 година, се отбелязва в проектодокумента.

ЕС вече постави за цел да се реновират по 3% от правителствените сгради годишно, но заради лошата система за мониторинг според експерти има силно изоставане от тази цел, припомня Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа