Търсят се още 2 млрд. лв. за безплатно саниране на нови 1951 сгради

Първите два милиарда по програмата вече са оползотворени за обновяването на 2022 блока

Търсят се още 2 млрд. лв. за безплатно саниране на нови 1951 сгради

Нови над 2 млрд. лева е готово да похарчи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за санирането на нови 1951 сгради. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.

За тези 1951 сгради са подадени документи в Българската банка за развитие в срока за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, но за тях не е достигнало осигуреното финансиране от 2 млрд. лева по време на първия етап, който е пред приключване, стана ясно от отговора на Аврамова. Тя уточнява, че към момента финансирането за новия втори етап не е осигурено.

Към 29 май 2020 г. поддържаните в МРРБ регистри отчитат, че са обновени и въведени в експлоатация 1876 сгради. Остават да се санират още 146 блока, намиращи се на територията на 15 общини.

МРРБ е променило становището си относно продължаването на програмата и новата порция 1951 блока отново ще бъдат обновени безплатно за сметка на всички данъкоплатци. Досега от МРРБ обясняваха, че следващият етап на програмата за саниране ще продължи със самоучастие на гражданите.

"Становището и предложението на МРРБ ще бъде изпълнението на основните енергоспестяващи мерки да е при 100% безвъзмездна финансова помощ от държавата, така както е стартирала програмата и при условията, при които всички собственици в сгради - етажна собственост са подали документи", казва Аврамова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

"Нашият фокус при изпълнението на този етап ще бъде засилване на ролята на общините и на отговорността на собствениците, по-добър контрол и комуникация при изпълнение на мерките, както и конкретизиране на обхвата за допустимостта на дейностите", допълва тя.

Следващият етап в подобряването на енергийната ефективност на жилищния фонд е да бъде направен отворен дебат за нова програма, за която вече да бъде обсъдено въвеждането на самоучастие на всички собственици, казва Аврамова.

Досега в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради има подписани договори за целево финансиране на 2022 сгради за 2 милиарда лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?