Дончев иска по-хай тек енергийна ефективност с 4.5 млрд. лв. от ЕС

Сн. БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев призова строителния бранш да предлага нови решения и мерки за по-амбициозна и по-високотехнологична програма за енергийна ефективност в индустрията и за саниране на сградите. Това стана с видеообръщение по време на онлайн форум "Обнови България - Спести енергия!", организиран от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС) в четвъртък.

Дончев припомни, че България ще получи правото да инвестира в енергийна ефективност на сградите през следващите пет години 4.5 млрд. лв. от предвидените за страната ни по линия на Фонда за възстановяване и устойчивост 6.2 млрд. евро.

"Силно се надявам строителният бранш не само да се включи активно в този процес, но и да предложи нови решения и мерки, както и по отношение на качеството, което се очаква не само от възложителите, но и от българските граждани", каза вицепремиерът по икономическите въпроси, цитиран от БТА.

България през следващите пет години трябва да извърши гигантско усилие за декарбонизация на икономиката и за намаляването на разходите за отопление и електроенергия, отбеляза Дончев. По думите му това значи мащабна програма за енергийна ефективност, която включва опит за подкрепа за българската индустрия, за да бъде тя по-малко енергийно интензивна. Трябва да се мисли и за компаниите, собствениците и ползвателите на публичните сгради - държавни и общински. Имаме голямата задача по-голямата част от тях през следващите години да бъдат обновени, заяви още вицепремиерът.

Според него по тази програма, която все още не е одобрена, трябва да се постигне ефект поне като на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, за която българският бюджет отпусна 2 млрд. лв.. Но също така трябва да се мисли по-високотехнологични и по-амбициозни мерки за енергийна ефективност.

Миналата седмица Дончев отново коментира темата и посочи, че се предвижда сегашните инвестиции в енергийна ефективност да не са насочени само за саниране на сградите, но и за иновативни проекти като отопление с термопомпи, изграждане на соларни покриви на обществени сгради, включително и училища и детски градини.

Със средства от тази нова програма ще бъдат финансирани проекти за енергийна ефективност в индустрията, която е силно енергоемка и потребява три пъти повече енергия за единица продукция спрямо европейските си конкуренти, каза преди дни вицепремиерът.

На този етап не са защитени средствата не само по Фонда за възстановяване и устойчивост, но и по Фонда за справедлив преход, чиято стойност е 1.2 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес