ЕС иска САЩ да облекчат износа си на втечнен газ

Европа може да поеме до 150 млрд. куб. м годишно, строят се и нови терминали, но проблем са високите цени

Терминалът за втечнен газ в Полша прие първия си танкер през 2016 г.

Европейският съюз поиска САЩ да облекчат регулациите си при износа на втечнен природен газ, за да се улеснят доставките на тази суровина до Европа и цените ѝ да станат конкуренти. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, цитираща изявление на председателя ѝ Жан-Клод Юнкер.

По думите му Европейският съюз вече е улеснил вноса на втечнен природен газ от САЩ, но има нужда от повече количества и за целта Вашингтон трябва да премахне бюрократичните ограничения върху своя износ и така той – при конкурентни цени, може да играе все по-важна и стратегическа роля в европейските газови доставки.

В момента Европа внася около 70 % от необходимия ѝ газ, като се очаква този процент да се увеличи през следващите години. ЕС гледа на втечнения природен газ като на важна част от стратегията си за диверсификация на доставките си и смята, че като втори най-голям пазар на газ в света след САЩ ще е интересен за износа на американския втечнен природен газ.

Брюксел посочва, че от пристигането на първия танкер с втечнен природен газ от САЩ в португалското пристанище Синеш през април 2016 г. досега доставените в Европа количества са нараснали до 2.8 млрд. куб. м месечно от началото на 2018 г. В същото време ЕС разполага с добре развити мощности за внос на втечнен газ, като свободният им капацитет е около 150 млрд. куб. м.

По европрограми са финансирани пет терминала за регазификация на втечнен газ в Италия, Литва, Франция, Полша и Малта с общ капацитет от 26.5 млрд. куб. м годишно, които са пуснати в експлоатация до 2018 г. В процес на строителство – отново с евросредства, са по две съоръжения в Испания и в Гърция,  както и терминали в Хърватия, Кипър, Полша, Швеция и Ирландия. Общо инвестициите в тези терминали надхвърлят  638 млн. евро

В момента САЩ разполагат с 28 млрд. куб. м. капацитет за втечняване, като е предвидено той да се увеличи с 80 млрд. куб. м. до 2023 г. и същевременно да се разширят терминалите за износ на втечнен газ.

"Подкрепяме увеличаването на вноса на втечнен газ от САЩ на конкурентни цени. Това се случва в момент, когато собственото производство на газ на ЕС намалява по-бързо от предвиденото, а спирането на работата на работещите на въглища електрически централи се ускорява", коментира в съобщението еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Припомня се съвместно изявление от 25 юли във Вашингтон, с което Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп се споразумяха да укрепват стратегическото сътрудничество между ЕС и САЩ в областта на енергетиката.

Все още обаче законодателството на САЩ изисква предварително регулаторно одобрение на износа на втечнен газ, което според Брюксел трябва да отпадне като ограничение.

Преговорите в тази насока ще продължат на среща на 20 август във Вашингтон, допълват от Еврокомисията.

Според цитирани от Брюксел прогнози между 2017 г. и 2023 г. световната търговия с втечнен природен газ се очаква да нарасне с повече от 100 млрд. куб. м. — от 391 до 505 млрд. куб. м. Международната агенция по енергетика очаква вносът на втечнен газ в Европа да нарасне с почти 20 % до 2040 г. в сравнение с равнищата през 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?