ЕС може да одобри ваксината на AstraZeneca до края на януари

ЕС може да одобри ваксината на AstraZeneca до края на януари

На 29 януари ваксината на AstraZeneca може да получи одобрение за приложение в ЕС, съобщи Европейската агенция по лекарствата. Агенцията уточни, че във вторник производителите на този препарат са внесли документите си за оценка.

Агенцията е извършила досега предварителна проверка на ваксината, която след одобрение ще бъде третият достъпен в ЕС препарат за защита от заразяване с ковид. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че при положително становище на лекарствената агенция, разрешението за пазарен достъп ще бъде издадено много бързо. При одобряването на първите две ваксини ЕС даде разрешение в същия ден, в който лекарствената агенция се произнесе положително.

Пред комисията на Европейския парламент по околна среда, защита на общественото здраве и сигурност на храните днес главният преговарящ на ЕС с производителите на ваксини Сандра Галина посочи, че във второто тримесечие на годината доставките ще се ускорят. Тя добави, че ЕС е сключил споразумения за покупка на "всички достъпни количества" ваксини на пазара. По нейните думи предварителните споразумения, сключени от ЕК, предвиждат графици за доставка и условия за отговорността на производителя.

Европейската комисия съобщи, че е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на ваксини срещу Covid, произведени от Valneva.

Комисията отбелязва, че ваксината на този производител се основава на технология, използвана от около 70 години. Възможно е тази година ЕС да получи доставки на до 60 милиона такива ваксини, се пояснява в съобщението.

Досега ЕК сключи предварителни споразумения за доставка на ваксини с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna. Комисията отбелязва, че по-рано приключи успешно предварителните преговори с производителя на ваксини Novavax.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?